Manu Chao nastupa u Zadru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zvijezda world music glazbe Manu Chao, koji je poznat i po svojim ljevičarskim i antiglobalističkim uvjerenjima, peti put dolazi u Hrvatsku, a ovoga puta nastupit će u Zadru 17. srpnja na Jazine Open Air-u.

Nakon tri nastupa u Zagrebu i jednog u Puli glazbeni revolucionar dolazi i u Dalmaciju gdje će pred hrvatskom publikom i gostima zapjevati na otvorenom prostoru pored zadarskog hrama košarke, dvorane Jazine, gdje su već nastupala poznata imena poput Lennyja Kravitza, najavio je u utorak organizator koncerta Los Angeles Agency (LAA).

Poznat po višesatnim, pozitivnom energijom nabijenim koncertima Manu Chao u Zadar dolazi sa sastavom La Ventura kojeg čine gitarist Madjid, basist Gambeat i bubnjar Garbancito. Turneja će biti pojačana s još dva puhača, a na set listi će osim najvećih hitova, kao što su "Bongo Bong", "Clandestino", "Me Gustas Tu", "Rainin? In Paradize", "Mi Vida", "Politik Kills" ili "Mala Vida", biti i brojna iznenađenja, neke neobjavljene pjesme i obrade. Revolucionarno prodoran i podjednako miroljubiv, poznat po svom društvenom aktivizmu i nezadrživim stihovima, Manu Chao je hvaljen podjednako od publike i kritike širom planete, uz koncerte na pet kontinenata. Francuski umjetnik i aktivist španjolskog porijekla, svoj karakterističan zvuk gradio je kroz rane punk utjecaje kao što su The Clash, Jam ili Dr. Feelgood. M

anu, kao nijedan muzičar na svijetu, objedinjuje punk stav, liričnost šansona, ritmiku salse, egalitarizam reggaea i euforiju ska muzike, što njegovim pjesmama daje poseban okus, blizak publici sa svih meridijana. Manu pjeva na čak sedam jezika, često ih miješajući unutar jedne pjesme, a teme obuhvaćaju političku kritiku, imigraciju, ljubav, život u getu, slobodu mišljenja i življenja, te priče o autentičnim događajima iz svog životnog iskustva. Surađuje s različitim europskim i latinoameričkim ljevičarskim pokretima i udrugama, a posebno je blizak meksičkim Zapatistima i antiglobalističkoj organizaciji ATTAC. Osim glazbom i političkim aktivizmom, bavi se i humanitarnim radom. Manu Chao ili Jose-Manuel Thomas Arthur Chao, osnovao je 1986. u Parizu grupu pod imenom Mano Negra, prema nazivu andaluzijske anarhističke organizacije, te među prvima počeo kombinirati elemente latinske glazbe i punka, stvarajući glazbu na tragu legendarne britanske grupe The Clash. Mano Negra ostvarila je uspjeh u Europi i Južnoj Americi, no raspala se sredinom 90-tih godina prošlog stoljeća, nakon čega je Manu Chao nastavio solo karijeru, povremeno surađujući s grupom Radio Bemba Sound System u kojoj su svirali i neki članovi Mano Negre. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter