Malo kreativnih razmirica daje posebnu draž stvaranju

"Na kraju se nađemo na sredini" - Irena i Mauro Giorgi (Ana LORENCIN BULJAN)
"Na kraju se nađemo na sredini" - Irena i Mauro Giorgi (Ana LORENCIN BULJAN)

Irena i Mauro Giorgi glazbeni su i bračni dvojac iz Pule, nekima znan kao dio grupe Indivija koju predvodi Franko Krajcar. Odnedavno su njih dvoje krenuli stazama samostalnog projekta te je početkom godine Irena objavila album "Ena's" u izdanju Aquarius Recordsa, na kojem je veliku ulogu imao i njen suprug Mauro. 

Irena je svojevremeno kao mlada studentica glazbe započela pjevačku karijeru nastupom na festivalu Grobnička skala osvojivši nagradu za najbolju interpretaciju. Od srednjoškolskih dana nastupala je u raznim cover postavama kao instrumentalistica te vokalistica, a i Mauro je poznat po suradnji s raznim bendovima.

Album prvijenac "Ena's" je objavljen pod Ireninim imenom, iako je kako ona sama kaže Mauro tu glavni kreativac čije je ime na svim aranžmanima te svira gitare, a autorica većeg djela pjesama poznata je riječka kantautorica Meri Trošelj. Album stiže nakon singlova "Tamni biser", "Zar se noćas opet ljutiš", "Zadnji ples", "Baby Universe" i "Neka svemir presudi", koja se na albumu ne nalazi u izvornoj verziji već akustičnoj. Album je koncertno promoviran krajem siječnja u Puli uz Baby Universe Quartet i goste.

- Što sada nakon što ste koncertno promovirali album?

Irena Giorgi: - Da, odradili smo tu koncertnu promociju krajem prošlog mjeseca i nakon nje planiramo pauzirati neko vrijeme. Očekivalo bi se od nas da radimo koncerte i sve što bismo htjeli, imamo ponuda, ali moramo malo pauzirati jer čekamo bebicu.

Mauro Giorgi: - Jedna Ena je izašla van, a druga dolazi pa sada znate zašto album ima takvo ime.

Irena Giorgi: - Moramo pauzirati do kraja ljeta pa krenuti opet u akciju s bendom i nastupati. Vidjet ćemo kako situacija dozvoli.

Mauro Giorgi: - Pokušat ćemo što više reklamirati album da se on što više vrti, da se nekako primi kod slušatelja i onda bi na ljeto krenuli svirati.

- Koliko vam toj promociji može pomoći diskografska kuća?

Mauro Giorgi: - Izdavačka kuća nam na svoj kanal stavi spot, ona promovira i dijeli materijale po medijskim kućama.

- Kakve su prve reakcije na album?

Mauro Giorgi: - Prve reakcije su u stilu koja je pjesma kome favorit, nešto općenito na račun stila, pravaca, produkcije i svega. Nismo dobili neke konkretne stručne kritike, ali uglavnom je sve pozitivno. Baš nas zanimaju mišljenja glazbenih kritičara koje uskoro očekujemo, obzirom da je album tek izašao.

Irena Giorgi: - Ne-muzičarima se sviđaju singlovi "Neka svemir presudi", "Tamni biser" pa onda "Još uvijek volim te", što nam je drago jer je autorska pa "Zar se noćas opet ljutiš" koja se pogotovo sviđa mojim učenicima. Muzičarima se sviđa "Summer tune" koja je naša autorska, instrumentalna stvar, pa možda i "Teško je" koja malo odudara od klasičnog pop stila…

Mauro Giorgi: - Ta pjesma ima jednu gradaciju, krene gotovo od tišine i završi na eksploziji.

- Kako to da je "Neka svemir presudi" ovdje u akustičnoj verziji, a ne u onoj izvornoj, kakva se pojavila na singlu?

Mauro Giorgi: - Irena i ja smo odlučili da se taj aranžman koji sam napravio za tu pjesmu prije tri, četiri godine nekako ne uklapa u taj zvuk koji imamo na CD-u.

- Taj izvorni aranžman mi zvuči kao da ste tu pjesmu radili s namjerom da je pošaljete na natjecanje za Pjesmu Eurovizije?

Mauro Giorgi: - Nismo je radili ni za kakvu posebnu svrhu, ali u tom trenutku nam je došlo da napravimo takav aranžman…

Irena Giorgi: - … da bude onako bogat, da očara zvukom.

Mauro Giorgi: - Rekao bi jedan naš prijatelj "pokazivanje sile", ha, ha, ali htjeli smo to bogatstvo. Svako vrijeme nosi drugačije razmišljanje. U tom trenutku smo htjeli da bude puno svega, da bude jako bogato.

Irena Giorgi: - To nam se na albumu nije uklapalo pa smo napravili akustičnu varijantu, minimalizam - samo gitara i vokal. Osjećam da je takva izvedba nekako iskrenija s puno emocija.

- Jeste li i dalje dio Indivije koju vodi Franko Krajcar?

Mauro Giorgi: - Surađujemo i dalje. U prosincu prošle godine sam trebao sa njim odraditi nastup na Portarati ali nisam stigao zbog posla i viroze koja me dokrajčila.

- Jeste li se vas dvoje upoznali kada se počeli svirati odnosno pjevati u Indiviji? Kada ste prvi put počeli zajedno stvarati?

Irena Giorgi: - Upoznali smo se, kao što to biva, sasvim slučajno jednog četvrtka u rock klubu Uljanik i tu je sve krenulo. Nisam znala ni tko je on, ni što je, a glazbeno smo počeli surađivati zahvaljujući Franku u različitim varijantama Indivije - akustičnim i bendovskim. Sasvim spontano krenuli smo samostalno autorski stvarati.

- Čija je ideja bila da se krene s autorskim skladbama?

Mauro Giorgi: - Možda je ona povukla taj prvi potez jer "Neka svemir presudi" je možda bila prekretnica. Kako radim aranžmane za druge pjevače, Irena je našla tu pjesmu u jednom od mojih foldera, ta pjesma nikad nije zaživjela a trebala ju je pjevati Žanamari Lalić. Napravio sam već dosta aranžmana i Ireni se najviše od svega svidio demo koji je Meri Trošelj sama uz klavir snimila i rekla da joj je to super i htjela ju je napraviti.

Irena Giorgi: - Stupili smo s Meri u kontakt telefonski, ona je bila jako srdačna i spremna za svaku suradnju i tako je krenulo.

- Kolike su njene zasluge na ovom albumu?

Irena Giorgi: - Ona je autorica većine pjesama, mi smo autori dvije stvari, a za "Zar se noćas opet ljutiš" tekst i glazbu napravio je Toni Pernić. Tu je i obrada "Baby Universe" pokojne Jadranke Stojaković. Ipak mislim da album odiše Merinim duhom, suptilnošću i ljepotom tekstova i melodija. 

- Mauro, ti si kao gitarist i aranžer potpis ostavio u dosta bendova i pjesama. Osim s Frankom Krajcarom, s kim si još surađivao?

Mauro Giorgi: - Prije toga radio sam Liviom Morosinom i Radom Šerbedžijom nekih šest, sedam godina. Bili su tu bendovi iz garaže Manekeni, Sexton, Detma. Ja sam u biti "zgojen" u garaži, nisam bio tip koji je išao po festivalima niti svirao gaže nego u garaži - puno proba, puno buke i onda par koncerata na kojima daš sve od sebe.

- Kako se osjećaš u ovom projektu u kojem u nazivu nema tvog imena, tu je doduše tvoje prezime koje je Irena preuzela kada ste se vjenčali?

Mauro Giorgi: - Kada sam bio s Frankom on mi je govorio "daj reci nešto za medije", a ja nisam htio jer to je njegova priča pa što da se guram, a iskreno, imao sam i laganu paranoju od medija, ha ha, kako ću slagati rečenice itd. Imao sam neku averziju.

Irena Giorgi: - Njemu paše biti čovjek iz sjene, ali na kraju odradi 90 posto posla.

- Koliko dugo ste pripremali album?

Irena Giorgi: - Kažemo da smo radili album dvije godine, iako je to zapravo i duže. Nismo u početku imali plan raditi album, nego singl po singl pa kud nas odvede i kod petog singla smo odlučili da bi bilo u redu da to uobličimo u jedan album.

- Hoće li biti još singlova s albuma?

Mauro Giorgi: - Svakako bi voljeli objaviti barem još par singlova.

Irena Giorgi: - Budući da ne mislimo koncertno nastupati, planiramo objaviti još pokoji video sa pjesmama s albuma, obzirom da je to naš princip rada i promocije. Nedavno smo snimili spot za "Summer tune" u rock klubu Uljanik i taj će video biti potpuno drugačiji od svega kao što je i sama pjesma.

Mauro Giorgi: - Svi koji nisu bili na našoj promociji u pulskom Shipyardu uskoro će moći pogledati snimak s te promocije pa neke pjesme mogu zaživjeti kao takve, u live verziji.

- Irena, ovaj album nosi tvoje ime, ali to nije tako kada nastupate?

Irena Giorgi: - Ovaj album nosi naziv Irena Giorgi i tu su te autorske stvari koje radimo većinom u suradnji s Baby Universe Quartetom u kojem su gitaristi Mauro i Alen Spada, bubnjar Roberto Legović i basist Davor Milovan Bili, iako su na albumu radili i drugi poput Nenada Mirta, Mirona Hausera, Branka Sterpina, Predraga Ljune, Zorana Milana, Kristiana Terzića, Renata Orbanića i Snježane Demarin. Što se tiče projekta Irena i Mauro Giorgi Acoustic, to Mauro i ja radimo zajedno kao akustični duo, održavamo svirke cijele godine kako ljeti tako i zimi, po klubovima, radimo obrade, akustično i na principu live looping tehnike sa svim instrumentima, gitarama, basom, flautom, harmonikom, cajonom, udaraljkama… To je nešto specifično što radimo nas dvoje sami. Izrazito je kreativno i zanimljivo.

Mauro Giorgi: - Na ovom albumu jedna je pjesma u izvedbi Irena i Mauro Giorgi Acoustic jer je nismo mogli staviti pod Irena Giorgi pa smo dodali "feat. Mauro Giorgi", a to je "Summer tune". Makar je to naša pjesma često je sviramo po klubovima uz neke obrade, što je dosta dobro prihvaćeno i to je ta live looping tehnika. Ja snimim frazu na gitari, pa se pattern reproducira, onda snimim bas gitaru, beat box itd. Na kraju zvukovno dobiješ cijeli bend uživo.

- Ima li u tom procesu svađa ili kreativnih razmimoilaženja između vas dvoje?

Irena Giorgi: - Normalno da mora biti malo tih kreativnih razmirica, ali to daje onu posebnu draž stvaranju svega, aranžmana, načina izvedbe pjevanja, sviranja, snimanja itd., ali na kraju se tu negdje nađemo na sredini. Mauro je u biti taj koji je izrazito kreativan.

Mauro Giorgi: - To je obostrano. Ima povuci-potegni ali onda se nađemo i rezultat je upravo taj CD. Većim dijelom trebamo zahvaliti Denisu Budimu koji je producent svih pjesama osim jedne koju je producirao i remiksirao Denis Goldin, ali je utjecao i na aranžmane, aktivno se baš posvetio stvaranju ovog albuma i zaslužan je što je album takav.

Irena Giorgi: - I kada je u pitanju neki koncert, on ga ozvuči i to odradi vrhunski.

- Postoje li već ideje za drugi album?

Irena Giorgi: - Ta "Summer tune" je naznaka nečeg novog što bi možda radili iako u toj pjesmi nema pjevanja, nema vokaliza koje bi sigurno ubacili u neke nove pjesme. Ali imamo ih već u rukavu dosta. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter