Lovorka Lukani i njena keramička uskrsna jaja

Keramička uskrsna jaja - lijepa i praktična (M. SARDELIN)
Keramička uskrsna jaja - lijepa i praktična (M. SARDELIN)

Bujska umjetnica Lovorka Lukani ponovno je obradovala sve one koji vole lijepe stvari - ispekla je, orezala ili oslikala krasna uskrsna jaja u keramici.

- Napravila sam ih prigodno, sada za Uskrs, najviše iz svog gušta. Osmislila sam ih i ručno oslikala sama, trajalo je to dosta dugo, nekih tjedan dana, veli Lovorka.

Peć ima doma, ideja ne nedostaje, entuzijazma i znanja ima na pretek pa, kad su svi ovi preduvjeti već ostvareni, vrsna umjetnica i ne može iznjedriti ništa drugo doli izvrstan rad.

I ne samo to, jer poznato je da Lovorka Lukani voli da njeni radovi budu korisni, primjenjivi. Zato su ova uskrsna jaja izrađena od dva dijela, da se u njih može pospremiti nešto malo, ali vrijedno. Ukosnica možda ili broš s revera, prsten ili dragi privjesak.

Jaja možemo podijeliti u dvije grupe: jedna su sasvim bijela, s minimalističkim geometrijskim prorezima, a u drugih su čitave plohe oslikane cvjetnim motivima te nježnim nijansama plave i ljubičaste boje. U svakom slučaju - jedno ljepše od drugoga. Dimenzije jaja su 15 centimetara.

Budući da su rađena iz gušta, a Uskrs je univerzalni i motivirajući motiv svekolike povijesti umjetnosti, ova će keramička jaja, izrađena tek u manjoj količini, prvenstveno krasiti i uljepšavati prostor obitelji i prijatelja. Višak će Lovorka izložiti u prodajnoj galeriji Maison chic u Brtonigli, tamošnje Udruge zanata, pa tko bude imao sreće moći će prigodno darivati i sebe i svoje bližnje.

Valja reći da su Udruga zanata i njihova galerija u Brtonigli, premda djeluju tek nekoliko godina, postali pravo izvorište uporabnih predmeta nastalih u sprezi umjetnika i domaćih zanatlija.

Među ostalim, Lovorka ovdje izlaže i svoju najnoviju kolekciju keramičkog posuđa u kojem se može pripraviti sve, od umaka do maneštre. No, o tome nekom drugom prigodom. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter