Ljubitelji jazza ponovno u Bale

Tomislav Pavleka, voditelj festivala (Manuel ANGELINI)
Tomislav Pavleka, voditelj festivala (Manuel ANGELINI)

Koncertima Flozell Ensemblea te Dua Ratko Zjača i Vid Jamnik, koji će dominantno svirati jazz standarde, večeras u Balama počinje tradicionalni Last Minute Open Jazz Festival, jedini naš neprofitni jazz festival koji će, osmi put zaredom, ugostiti renomirane hrvatske i inozemne jazz i jazzu žanrovski bliske glazbenike. Sutra nastupaju Tranzit Swing i Damir Kukuruzović Django Groug; u subotu Feedback Quartet i Mimika Mak Murtic Ensemble, a zadnje festivalske večeri, u nedjelju, Ty Le Blanc 4tet i Veselino Jazz Project.

Prva koncertna večer posvećena je više jazz standardima, druga swingu, treća modernijem jazzu, a zadnja opet jazz standardima, ali i autorskim skladbama. Ni ovaj put , u ni jednoj marketinškoj najavi, utemeljitelj i voditelj festivala Tomislav Pavleka ne objašnjava o kojim je izvođačima, žanrovima i  opusu riječ, ne bi li se, kako nam je jučer kazao, ljubitelji glazbe na licu mjesta upoznali s izvođačima.

Riječ je o pretežito miješanim internacionalnim sastavima koje sačinjavaju hrvatski i inozemni jazzeri. To je na tragu svjetonazora Pavleke koji tvrdi: "Moja životna filozofija je ljubav. Glazbena filozofija ne postoji. Glazba je sredstvo komunikacije. Njime se usklađujemo i stvaramo trajnu jeku".

Obrazlažući činjenicu da je ulaz na sve koncerte besplatan, on ističe da glazba nije materijalno dobro i da ne smije biti okaljana novcem.

- Nije smisao ljudskog postojanja u zaradi, već u skladu s ljudima koji čine krug. Zato nisam potražio pomoć kod bankara, već sam potražio glazbenike; umjetnike. To je suština jazza koji je nastao na ulici, u klubovima New Orleansa i Chicaga. Bez sponzora je svirao stari Charlie Parker, ili Miles Davis. Nisu tražili pogledom bankare po zadimljenim barovima. Njihov pogled bio je usmjeren prema ritam sekciji, kazao je jednom prilikom Pavleka.

Festival koji već skoro jedno desetljeće okuplja ljubitelje jazza, ali i pjesničke duše i umjetnike, traje u Balama do nedjelje 3. kolovoza, a koncerti i jam sessioni odvijat će se na trgu Tomaso Bembo i u Jazz konobi Kamene priče. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter