Ljeto u Areni: Od Bijelog dugmeta do Pink Floyda


Nedavno otkazivanje pulskog nastupa istaknute britanske pjevačice Palome Faith zbog logističkih razloga, a koji se kao prvi veći koncert ovog ljeta u pulskoj Areni trebao održati 14. srpnja, iznova je osvijetlilo ovoljetnu koncertnu ponudu u amfiteatru. Službeno, propisana pravilnikom, ona traje do 15. lipnja do 31. kolovoza, premda će se ponajveći događaji odigrati u ranoj posezoni.

Tu prije svega spadaju najbrže rasprodan koncert bivšeg pjevača i gitarista Pink Floyda Davida Gilmoura (12. rujna), ali i bogati koncert otvaranja Outlook festivala (2. rujna, s legendama hip hopa Jurassic 5 i ikonom drum'n'bassa Roni Sizeom), kao i nastup popularnog talijanskog glazbenika i TV voditelja Renza Arborea s Orchestra italiana koji posebno valorizira napoletansku glazbu (5. rujna).

No, da je Gilmourov nastup daleko najočekivaniji koncert godine svjedoče i neslužbene informacije da se ulaznice za bivšeg frontmena Pink Floyda, nakon što je još prvog prodajnog dana u ožujku rasprodan u svega nekoliko sati, sada nude na crno za - 400 eura.

Nakon što je "oslobođen" termin 14. srpnja zbog otkazivanja koncerta Palome Faith, pročelnica Odjela za kulturu i šefica Povjerenstva za ljetne kulturne programe u pulskom amfiteatru Jasmina Nina Kamber kaže: "S obzirom da se taj termin oslobodio, a znalo se to i u prošlosti događati, moguće je da isti organizator ili netko drugi ponudi novi program, a o tome ćemo pravovremeno obavijestiti javnost". U međuvremenu, ovoljetni program u Areni obogaćen je s još dva glazbena događaja.

Sezonu će za mjesec dana, u subotu 27. lipnja prvo otvoriti njemačko-austrijski televizijski show "Musikantenstadl" (u suradnji s pulskom Turističkom zajednicom). Tjedan kasnije, 3. srpnja, na Dan sv. Tome, zaštitnika grada Pule, u amfiteatru će se održati veliki dobrotvorni koncert na kojem će nastupiti brojni domaći izvođači, koje će predvoditi Oliver Dragojević, a još nije službeno potvrđen i Gibonni.

Dva dana kasnije, u nedjelju 5. srpnja, zagrebačko kazalište "Komedija" izvest će u Areni mjuzikl "Mamma Mia!", a zatim u subotu 11. srpnja slijedi večer "15 godina Kazališta Ulysses", u čijem će programu, uz Radu Šerbedžiju, nastupiti brojni glumci, redatelji ali i pjevači koji su tijekom 15 godina uspješnog rada ovog brijunskog kazališta surađivali s njim.

Pulski filmski festival u svom 62. izdanju održat će se od 18. do 25. srpnja, dok će 31. srpnja brojni fanovi Dubioze kolektiva i S.A.R.S.-a doći na svoje jer će obje grupe nastupiti zajedno na otvorenoj pozornici pulskog amfiteatra.

Societa Filharmonica Udine izvodi 4. kolovoza Rossinijevu operu "L?Italiana in Algeri", a četiri dana kasnije, 8. kolovoza, slijedi raritetan program obilježavanja 40. rođendana Bijelog dugmeta, a prema zasad službenom nazivu "Goran Bregović, Alan Islamović i gosti" izgleda da neće biti Bebeka i Tife.

Večer kasnije, 9. kolovoza, nastupa renomirani Glenn Miller Orchestra, a 11. kolovoza Tony Cetinski koncertom će obilježiti 25 godina karijere.  Koncert otvaranja Dimensions festivala u Areni, kao uvod u ovaj iznimno bogat četverodnevni svjetski elektronski festival na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo, na rasporedu je u srijedu 26. kolovoza.

Nastupit će ugledni britanski producenti DJ-evi Four Tet (Live) i Floating Points te švedski kvartet Little Dragon, a njihov će koncert uživo pratiti svjetski poznati internet projekt Boiler Room.

Usput, povjerenstvo za ljetne programe koje ocjenjuje pristigle ponude predvodi pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber, a članovi su direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, glazbeni producent i član Vijeća za glazbene i glazbeno-scenske djelatnosti Edi Cukerić i ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac. (Zoran ANGELESKI)
 


Podijeli: Facebook Twiter