Letačka i odbojkaška elita osvaja gledatelje diljem svijeta

Red Bull Air Race
Red Bull Air Race

U narednih deset dana Rovinj i Poreč postat će centar zabave i sporta zahvaljujući dvjema velikim manifestacijama koje organizira Red Bull Air Race ovoga vikenda u Rovinju te Poreč Major idući tjedan u Poreču koji će okupiti vrhunske odbojkaše na pijesku. Riječ o dvije najveće manifestacije ove godine u Istri, ali i državi koje će privući na desetke tisuća posjetitelja. Tome u prilog govori  činjenica da se lani u Rovinju za vrijeme ovog letačkog spektakla okupilo oko 50 tisuća posjetitelja.

Većoj se brojci ovoga vikenda nadaju u Rovinju koji se punom parom sprema za manifestaciju koja će u grad privući posjetitelje iz Austrije, Češke i bližih zemalja, ali i dalekih destinacija kao i lani kada su se na ulicama Rovinja mogli naći i Australci.

Veliki ulet Rovinja u sezonu

- U Rovinj je tog travanjskog vikenda prošle godine pristiglo preko 50 tisuća ljudi iz svih krajeva svijeta, ne bi li vidjeli nebeski spektakl o kojem je pričao cijeli svijet. Svjetsko prvenstvo Red Bull Air Race zbog unaprjeđenja sporta i izmjene pravila pauziralo je s utrkama tri godine te je svojim povratkom na nebo u 2014. izazvalo pravi delirij među obožavateljima zrakoplovstva. Pa tako ne čudi da je na rovinjsku utrku, prvu ikada u Hrvatskoj, pristiglo nešto više od 280 predstavnika medija iz 16 zemalja, a utrka je uživo prikazivana na televizijama diljem svijeta. Rovinj je time započeo svoju predsezonu u idealno vrijeme, a Red Bull Air Race proglašen je turističkim događajem godine, kaže nam Renata Miličević koja je za obje manifestacije zadužena za odnose s javnošću.

Ove godine, Rovinj nije prvotno bio u planu za povratak Red Bull Air Racea, međutim nakon otkazivanja utrke u ruskom Sočiju, organizatori su se odlučili vratiti u Istru i dati 14-orici najboljih pilota da se ponovno nad Valdiborom bore za prvaka svijeta. Inače, organizatori ističu da je ovo bila dosad najzahtjevnija utrka te da  Rovinj drži rekord s 48 srušenih pilona tijekom prošlogodišnje utrke.

Najveći nagradni fond u Hrvatskoj

Već idućeg tjedna, fokus se medija i javnosti seli u Poreč u uvalu Peškera gdje se gradi veliki teren za odbojku na pijesku, odnosno manifestaciju Poreč Major, koji svoja vrata svjetskoj eliti odbojke na pijesku otvara već ujutro 2. lipnja. Organizator natjecanja, tvrtka Beach Majors zajednički je pothvat Red Bulla i Hannesa Jagerhofera, čelnog čovjeka turnira. Nagradni fond ovog turnira je čak  800.000 američkih dolara, što predstavlja najveći nagradni fond ijednog natjecanja održanog u Hrvatskoj.

- Poreč Major uvertira je u najprestižniju svjetsku seriju odbojke na pijesku Swatch Beach Volleyball Major Series, koja je ambicioznim koracima krenula prema jednom cilju, a to je sami vrh svjetskog sporta. Projekt vrijedan tri milijuna dolara u Poreču je već napravio pravi odjek.

Mjesto na pijesku Peškere osiguralo si je samo 64 tima, njih po 32 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Uzme li se broj odličja, medalja i trofeja koje tih 128 igrača zajedno posjeduju u svojoj kolekciji, Poreč Major najveći je sportski događaj godine. Ujedno, ovaj je turnir dio kvalifikacija za Olimpijske igre u Riju 2016., a vjeruje se da će 2016. godine odbojka na pijesku biti najgledaniji sport na Copacabani.

Poreč Major počinje 2. lipnja, a završava 6. i 7. lipnja, kad su na rasporedu finale u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Tako će Poreč punih šest dana vrvjeti, ne samo sportskim sadržajem, već i popratnim zabavnim događajima, koji će ovaj grad učiniti najpoželjnijom ljetnom destinacijom ne samo u zemlji, već i šire. Tako je Hrvatska još jednom pokazala da je, iako mala, zemlja velikih mogućnosti i male, ali snažne radne snage, a Istra dobila priliku da se iznova pokaže kao savršen domaćin velikih događaja, nevažno kakvog su karaktera. Ponovno će cijeli svijet vidjeti malu Hrvatsku u velikom izdanju, a osim televizija diljem svijeta, uključujući Austriju, Njemačku, Francusku, Italiju i mnoge druge, ova dva događaja i hrvatska publika moći će pratiti uživo, i to Red Bull Air Race putem RTL televizije, a polufinale i finale Poreč Majora prikazivat će televizija RTL2, zaključuje Miličević. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter