Lavanda u rižotu, keksima, čaju...


Romantika, svježina, čistoća, opuštanje - na sve to asociraju prekrasna ljubičasta polja lavande čija je berba upravo u tijeku. Mirisna je i ljekovita biljka korištena već u antičkim vremenima, a u Srednjem vijeku su joj pridavana i afrodizijačka svojstva. Već je tada upotrebljavana u kulinarstvu, a odnedavno je ponovno sve popularnija i izvan vrećica koje mirišu u ormarima i ispod kušina - kao vrlo zanimljiv začin.

Jela najčešće obogaćuje prava lavanda ili Lavandula angustifolia, ali i Lavandula x intermedia ili lavandin, koja se najčešće uzgaja u komercijalne svrhe. Bitno je da biljke nisu tretirane pesticidima. Ljubičasti se cvjetovi odlično sljubljuju s mesom, ribom, tjesteninom i slasticama. Dovoljno je usuditi se, biti kreativan i započeti malim koracima, primjerice s mješavinom provansalskih začina koja uključuje i lavandu. Sve su vrste lavande jestive, ali je dobro pripaziti s doziranjem. Razborito je krenuti s minimalnim količinama.

Dobar je način uvođenja ovog cvjetnog začina u vlastiti meni aromatiziranjem vina, octa, ulja ili pak pripremanjem lavandinog šećera. Suhe cvjetove treba usitniti s krupnim šećerom (u omjeru jedan naprema tri) i ostaviti da odstoji nekoliko tjedana, a zatim prosijati i dodati još šačicu cvjetova. (K. FLEGAR)

Rižot s lila cvjetićima

Sastojci: 1 velika kapula, 2 mrkve, 4 grančice lavande u cvatu, 500 g riže, 50 g putra, 150 g ovčjeg sira, 40 g parmezana, sol

Priprema: U litru vode stavite polovicu kapule, mrkvu i dvije grančice lavande te kuhajte na slaboj vatri približno tri sata. Pri kraju posolite. Drugu polovicu kapule iskosajte i pofrigajte na putru, pa dodajte riže i brzo miješajte oko minutu. Ulijte u riže dvije trećine procijeđene juhe, kuhajte desetak minuta, pa dodajte i ostatak juhe, a nakon dvije minute i ovčji sir izrezan na kockice. Čim se rižot zgusne i postane kremast, uklonite ga s vatre te umiješajte cvjetiće s druge dvije grančice lavande i ribani parmezan.

Lavandasta piletina

Sastojci: 8 komada piletine, 8 poriluka, 6 grančica lavande u cvatu, 6 grančica timijana, 225 ml bijelog vina, 225 ml pileće juhe, 2 žlice brašna, sok i ribana korica jedne naranče, maslinovo ulje, putar, sol i papar

Priprema: Na malo zagrijanog maslinovog ulja i putra pofrigajte komade piletine s obje strane te ih izvaditi iz teće. Na istoj masnoći pofrigajte poriluk izrezan na deblje kolutiće i izvadite ga. U masnoću dodajte brašno i miješajte dok ne dobije malo boje. Ulijte vino, pa zatim i juhu, pažljivo miješajući kako se ne bi formirale grudice. Posolite, popaprite, dodajte timijan, cvjetiće lavande, sok i ribanu koricu naranče. Vratite u teću piletinu i poriluk, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, dok meso ne omekša.  

Keksi s lavandom

Sastojci: 375 g brašna, 180 g putra, 180 g šećera, 3 jaja, žlica meda, prstohvat soli, 4 žlice usitnjenih cvjetova lavande

Priprema: Umijesite brašno, putar i šećer, dodate ostale sastojke i, na kraju, cvjetove lavande. Od tijesta napravite kuglu i ostavite je u frižideru na pola sata. Oblikujete male kekse debljine od pola centimetra i pečete na 180 do 200 stupnjeva 15-ak minuta.

Čaj ili limunada s lavandom

Za čaj s lavandom osam vrećica Earl Grey čaja prekrijte s litrom uzavrele vode i dvije žlice cvjetova lavande. Nakon desetak minuta procijedite, dodajte meda od akacije po želji i ostavite u frižideru. Servirajte s ledom. 

Jednako je osvježavajuća i neobična limunada. Zakuhajte jednu i pol šalice vode i jednu šećera, dok se šećer ne otopi. U smjesu umiješajte žlicu suhih lavandinih cvjetova i ostavite da stoji izvan vatre na sat vremena. Procijedite, dodajte šalicu iscijeđenog limunovog soka i dvije i pol pšalice vode te ostavite u frižideru do serviranja.


Podijeli: Facebook Twiter