Lauryn Hill u Puli - prvo gostovanje u Hrvatskoj

Lauryn Hill
Lauryn Hill

Prvi put u Hrvatskoj danas (srijeda) će u ulozi glavnog izvođača na koncertu otvorenja Outlook festivala u pulskoj Areni nastupiti proslavljena 39-godišnja američka kantautorica i reperica Ms. Lauryn Hill. Najpoznatija je kao nekadašnja članica grupe Fugees, s kojima je snimila dva studijska albuma, "Blunted on Reality 1994. te odličan "The Score" 1996. godine na kojem se posebno istaknula obrada pjesme "Killing Me Softly With His Song", a zatim i po svom samostalnom albumu iz 1998. "The Miseducation od Lauryn Hill". Njen suvremeni feministički izraz unutar neo soul žanra na tom je hvaljenom solo albumu osvojio čak pet Grammy nagrada, uključujući nagradu za najbolji album, uz osam milijuna prodanih primjeraka samo u SAD-u.

U Areni otvara europsku turneju

Sudeći prema njenim posljednjih koncertnim set listama koje otvara obradom pjesme Boba Marleya "Soul Rebel", u pulskoj će Areni izvesti sa spomenutog solo albuma "Everything Is Everything", "Final Hour", "To Zion", "Ex-Factor", a iz Fugees razdoblja, uz spomenutu "Killing Me Softly With His Song", i skladbe "Ready or Not"; "Zealots", "Fu-Gee-La".

Treba reći da su njeni The Fugees, nakon Micheala Jacksona, najprodavaniji svjetski R&B izvođač. Uz sjajan glas, oslanjajući se kasnije na različite glazbene utjecaje i uzore, Ms. Lauryn Hill je u 23-godišnjoj burnoj i bogatoj karijeri (ona je i poznata glumica) stvorila vlastiti osebujni izričaj, a sutrašnjim koncertom u Areni započinje svoju europsku turneju.

Kao predgrupe nastupit će Submotion Orchestra, britanski sedmeročlani bend iz Leedsa koji spaja duboke bass zvukove sa elektroničkom, soul, jazz i dub glazbom. Uživo će nastupiti i Fatima, soul pjevačica snažnog i osjećajnog glasa koja izdaje za Eglo Records i koja će u Puli predstaviti debitantski album "Yellow Memories", te nova neo soul zvijezda Andrew Ashong, dobitnik nagrade 'Gilles Peterson’s Worldwide Award 2013' za pjesmu godine, sa skladbom "Flowers". I Fatima i Ashong nastupili su prije nekoliko dana na Dimensions festivalu u Štinjanu, a Ashong je u pulskoj Areni nastupio i prošlog ljeta.

U Štinjanu 300-tinjak izvođača

Nakon nešto nježnijeg tona koncerta otvorenja u pulskoj Areni, u četvrtak u štinjanskoj luci i tvrđavi Punta Christo počinje četverodnevni Outlook festival debelih bass linija, dub, reggae, hip-hop, drum‘n’bass, garage, dancehall i house vibracija koji će posjetiteljima na 12 pozornica predstaviti 300-tinjak izvođača.

Line-up je sastavljen od novih glazbenih nada i već proslavljenih i legendarnih glazbenika, a među potonjima se nalaze hip hop legenda Busta Rhymes, vrhunski hip hop producent DJ Premier, reggae i dancehall majstor Barrington Levy, najpoznatiji jamajčanski vokal i vjerni suradnik Massive Atacka, čiji će pak osnivač Daddy G nastupiti kao DJ u dnevnom, ležernom izdanju na plaži. Tu su i Congo Natty, začetnik jungle glazbe, Jah Shaka, legenda roots i soundsystem kulture, Buraka Som Sistema – pioniri zouk i kuduro glazbe i mnogi drugi. (Zoran ANGELESKI)

Satnica koncerta otvorenja Outlooka u pulskoj Areni :

Submotion Orchestra 20 - 21 sat

Andrew Ashong 22,15 - 22,50 sati

Fatima 23,05 - 23,40 sati

Ms. Lauryn Hill 00,20 - 1,40 sati


Podijeli: Facebook Twiter