Labinjanka Dina Rizvić sutra u dvorani Gorgona


Nastavljajući s promocijom kvalitetne, autentične i originalne domaće glazbe koja prolazi mimo etera i upoznavajući širu javnost s vlastitim kulturnim bogatstvom i raznolikošću hrvatske glazbene scene, projekt MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala) nastavlja seriju koncerata u dvorani Gorgona u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Sutra, s početkom u 20 sati, uz izravan radijski prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija i video live streamom na više web portala, nastupit će mlada labinska kantautorica Dina Rizvić s prijateljima, a zatim zagrebački alternativni elektronski sastav Kimiko.

Pritom će gošće u dvorani Gorgona biti Josipa Lisac i Lana Bunjevac, basistica The Bambi Molestersa, koje će u razgovoru s voditeljicom Jelenom Balet komentirati glazbu Dine Rizvić i Kimika. Live stream snimaju i montiraju učenici Grafičke škole Zagreb kao dio praktične nastave. Edukativnom aspektu publike doprinosi amfiteatarski oblik dvorane Gorgona koji omogućuju posjetiteljima nesmetano praćenje procesa stvaranja glazbe uz kristalno čisti 3D zvuk.

Dina Rizvić je mlada kantautorica, multiinstrumentalistica, skladateljica i aranžerka iz Labina. Diplomirala je prošle godine na glazbenoj akademiji Berklee College of Music u Bostonu, na odsjeku za suvremenu kompoziciju i produkciju, uz klavir kao primarni instrument. Tri godine ranije predstavila je prvi autorski album "Bez poraza", a na sutrašnjem će koncertu zagrebačkoj publici predstaviti dio svog repertoara uz pomoć prijatelja glazbenika Branimira Gazdika (bubnjevi), Ivana Pešuta (gitara), Henryja Radanovića (bas gitara) i Zvjezdana Ruzića (klavijature).

Zagrebački bend Kimiko čine Lora i Zoran, a neobični elektronski instrumenti čine ovaj duo posebnim, kao i njihov indielectronic zvuk. Dobar je to, suptilan i kreativan bend, iako nažalost ne i šire prepoznat sastav. Možda je dijelom tome tako zbog toga što i ovo malo klubova u Hrvatskoj nisu niti zainteresirani niti tehnološki adekvatno opremljeni za elektronske bendove, čime se sva kreativna autorska lepeza uguši u nedostatnom ozvučenju i lošoj akustici prostora. Pritom ostaje otvorenim i pitanje odgovornosti ili želja samog benda.

Prvi EP Kimiko su snimili 2007. godine pod nazivom "The universe expands some 15 billion light years and then it curves back to itself", a koncem 2011. izašao je i njihov hvaljeni debitantski album "From Our Room To Yours" (posebno dobre su skladbe "AK 47", instrumentalna "Penguin In A Golden Coat" i "Moscow"). Prvijenac su sami snimili, producirali i miksali u svom "Studiju Heim" dok je mastering odradio Tim Debney iz Londonskog studija Fluid Mastering.

U službenoj najavi sutrašnjeg nastupa na MIMO stranici veli se da se Kimiko danas, nakon velikog broja hvalospjeva na račun prvijenca "From Our Room To Yours", užasava "sindroma drugog albuma", pa do daljnjeg odgađaju neizbježno. Zasad sporadično sudjeluju na sceni na raznim kompilacijama s novim pjesmama više kantautorskog izričaja. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter