Labin art republika: Vrhunska ulja, dobra pjesma i veseo ugođaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranje sezone ljetnih kulturnih događanja u labinskom starom gradu već se tradicionalno poklapa s gradskom feštom Petrova, koja je održana u subotu. Glavna zabavna događanja odvijala su se na Titovom trgu, gdje su nastupali lokalni izvođači Diego Zulijani, Valter Golja, najmlađi članovi dječjih pjevačkih zborova Mornica i Sciribico blu, te Kulturno umjetnička društva, Rudar, Đulistan i "Ivan Fonović Zlatala".

Već se na samom početku proslave i fešte Petrova dalo se naslutiti da će se tražiti mjesto više, jer je publika tražila što bolje i bliže mjesto pozornici, kako bi što bolje mogla pratiti zanimljiv program. A domaće su snage tek počele pripremati teren za zvijezde večeri, karizmatičnog Tomislava Bralića i njegovu kpalu Intrade. Bio je tu i mladi glazbeni sastav Replay Band, koji su svojom kvalitetom raspjevali i raspletali brojne posjetitelje.

Diego Zulijani, sve popularniji labinski pjevač, izveo je premijerno pjesmu posvećenu jednom od najosebujnijih ljudi grada, Euru Laube, zvanom Keko, poznatom po tome što već više od pet desetljeća hoda gradom obučen u šerifsku, ili vojničke uniforme. Labinjanima je poznat kao gradski šerif, a stranim turistima kao osoba s kojom se vole slikati.

Razni izvođači nastupali su i zabavljali publiku i na drugim lokacijama starog grada, te su na popularnoj Špini, one nešto mlađe zabavljali bend Zorana Mišića, labinski blueseri Mezcal Moon a obilježavao se i jubilej radijske emisije Radio Gerila. Za one koji su više uživali u mirnijim ritmovima, bio je zadužen Serđo Valić i njegov trio.

Najvažniji kulturni događaj večeri bilo je otvorenje Labin Art Republike, ljetnog festivala koji već trinaestu godinu zaredom donosi pregršt događanja u srce labinskog starog grada. Svečano otvorenje, već tradicionalno održano je na platou između Narodnog muzeja i Gradske galerije, a zastavu Labin Art Republike s balkona Narodnog muzeja spustila je mlada i sve popularnija labinska jazz glazbenica i kantautorica Dina Rizvić.

Pod starom Ložom bila su prezentirana i mogla su se kušati, najbolje ocjenjena maslinova ulja, uvrštena u svjetski vodič Flos Olei, naših poznatih proizvođača: Duilia i Bosiljke Belić, Mattea Belci, Bruna Flega, Williama Negria, Silvana Smokovića, Andrea Baćca (uljara Perinić), te Klaudia Ipše. Uz vrhunska svjetska maslinova ulja, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Labina, posluživale su se delicije  restorana Kvarner, te vina Juričić i vina Baćac. 

Vrhunac svega dogodio se ipak u 23 sata kad je voditeljski dvojac Milda i Adriano, najavio koncert Tomislav Bralića i klape Intrade. Nije bilo posjetitelja koji nije s tom možda i najpopularnijom klapom u Hrvatskoj, zajedno pjevao više od dva sata. Ovogodišnja labinska Petrova, po mnogima, bila je jedna od najuspješnijih u posljednjih deset godina.

Bilo je zabavno i veselo za svakoga od preko četiri tisuće posjetitelja iz raznih krajeva Istre, koji su te subotnje večeri našli u starom gradu Labinu. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter