Kyle Eastwood: Ljubav prema glazbi baštinio sam od roditelja

Kyle Eastwood i Robert Towson u utorak u Rovinju
Kyle Eastwood i Robert Towson u utorak u Rovinju

"Ljubav prema glazbi baštinio sam od roditelja. Glazba je, naime, uvijek bila važna za moju obitelj koja je formirala moj glazbeni ukus i ljubav prema jazzu od najranije dobi. Sa šest godina počeo sam učiti svirati klavir, potom je na red došla gitara, pa bas i električna bas gitara koju počinjem svirati u srednjoj školi, rekao je u utorak u Rovinju Kyle Eastwood, poznati jazz umjetnik i sin glumačke i redateljske legende Clinta Eastwooda, gost Međunarodnog festivala filmske glazbe i zvuka (International Sound & film Music Festival - ISFMF).

Autor filmske glazbe

Kyle Eastwood je o svom ocu kazao da je uvijek imao razumijevanja za njegov profesionalni odabir, a kao sin slavnog oca bio je u prigodi da tijekom koncerata i sam bude iza pozornice s velikanima poput Dizzyja Gillespiea i Sarah Vaughan koji su imali veliki utjecaj na njegovu karijeru. Također, pojasnio je Kyle, neko vrijeme razmišljao je i o glumačkoj/filmskoj karijeri, no glazba je ipak prevladala. Nakon studija oformio je Kyle Eastwood kvintet te 1998. godine izdaje i svoj prvi CD "From There to Here", (skup jazz standarda i originalnih kompozicija), te 2005. i 2006. godine dva nova "Paris blue" i "Now" . No, osim solo albuma, Kyle je sve prisutniji i kao autor glazbe u očevim filmovima.

Kyle Eastwood kvintet

- S obzirom da je otac uvijek imao utjecaj na mene, upravo i na njegov poziv napisao sam prvu skladbu za film "Mistična rijeka", a potom i za "Djevojku od milijun dolara". No, u filmu "Pisma s Iwo Jime" potpisujem i čitav soundtrack filma, kaže Kyle Eastwood, koji je i autor kompozicija u filmovima "Zastave naših očeva", "The Rookie", "Changeling", "Gran Torino" i "Invictus". Upravo su te, inače orkestralne skladbe iz filmova, teme rovinjskog koncerta u aranžmanu Kyle Eastwood kvinteta.

Pazinska Veja oduševila publiku

U sklopu programa Međunarodnog festivala glazbe i zvuka, i to u onom revijalnom programu prve koncertne večeri u dvorani Adris nastupila je i domaća etno skupina Veja.

Pazinski je band svojim glazbenim izričajem u kojemu se, kao i u čitavoj Istri, izmjenjuju i osjećaju i različiti utjecaji pa tako i glazbeni, oduševila brojne festivalske goste. Domaćim je, pak, poklonicima istarske narodne i tradicijske glazbe, a koju Veja izvodi u modernim aranžmanima, izmamila osjećaj ponosa, vrijednosti i kvalitete domaćeg glazbenog naslijeđa. Između ostalih, publika je uživala u izvedbi "Galižanske", s kojim je otvorena koncertna večer. Uslijedile su: "Zelen bor", "Na planincah", "Dolinom milinova", i druge poznate pjesme. U većini slučajeva pjesme su to naših starih, kojima je Veja uz pomoć tradicijskih instrumenta- miha, gajdi, kavala, violine, harmonike, cajona, bas gitare, vratila glazbeni život i udahnula novu energiju. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter