Krenuo Istra Gourmet Tour

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

Ovosezonska, već treća gastronomska manifestacija Istra Gourmet Tour, koju s ciljem promocije istarske autohtone kuhinje i gastronomske ponude izvan glavne turističke sezone organizira Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Istarske županije, krenula je iz pazinskog restorana Pod lipom a nastavit će se svakog drugog četvrtka u restoranima, konobama i oštarijama, redom, u Buzetu, Labinu, Izoli, Vodnjanu, Novoj Vasi, Žminju i Motovunu, da bi se nakon kraće božićno-novogodišnje pauze nastavila u siječnju i potrajala sve do svibnja u novih devet restorana.

Obiteljska tradicija na pjatu

U trećoj sezoni Istra Gourmet Toura u akciju su se uključili i slovenski ugostitelji, a u četvrtoj se planira proširenje i na Trst, izvijestio je otvarajući prvu večer u restoranu Pod lipom predsjednik istarske Obrtničke komore Mario Paliska. U svim uključenim restoranima će se posebno oblikovani meniji, u kojima se tradicionalna istarska kuhinja kombinira s inovativnim kulinarskim pristupima, nuditi po promotivnoj cijeni od 120 kuna a u slovenskim objektima po 18 eura. Restorani u unutrašnjosti na svakoj će od ovih večeri nuditi po jedan mesni i jedan vegetarijanski meni, a oni u priobalju jedan mesni i jedan riblji.

Osim promocije regionalne gastronomije, večeri u "karavani" Istra Gourmet Toura također su prilika za prezentaciju domaćih namirnica i isticanje njihovih vrijednosti, kao i za druženja i razmjenu iskustava među samim ugostiteljima, istaknuo je u Pazinu predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u, Dušan Černjul.

Početak ove višemjesečne manifestacije baš u pazinskom restoranu Pod lipom, zasigurno najomiljenijim mjestom gdje se može fino jesti u samom centru Pazina, začinjen je i s dva slavljenička povoda: prvi je dvadeseti rođendan ovoga restorana, a drugi je generacijska promjena na čelu ovog objekta. Naime, nakon dugogodišnje uspješne ugostiteljske karijere, dosadašnji vlasnik restorana Pod Lipom, Anton Nino Putinja, prepustio je obiteljski biznis kćeri Nataši Sirotić, koja je sada vlasnica i glavni menadžer restorana, a on će nastaviti pomagati kao savjetnik i povremeni kuhar.

Tour ima i svoje stalne goste

Gosti Istra Gourmet Toura ponuđeni s dva menija - mesnim i vegetarijanskim. Bogata trpeza bila je sastavljena od tradicionalnih, domaćih namirnica, raskošno prezentiranih "začinjena" modernom istarskom kuhinjom. Desert je bio isti i za mesoljupce i za vegetarijance, a i jednima i drugima je pružio zanimljivu "misteriju" za raspravu. Radilo se naime o zapečenim palačinkama sa sirom, s vrućim preljevom od šumskog bobičastog voća položenog pokraj palačinki, ali same palačinke bile su prelivene ukusnim tamnim preljevom za kojeg je većina gostiju pretpostavila da se radi o čokoladi. Domaćica Nataša Sirotić je međutim otklonila dvojbu, ali i iznenadila goste, rekavši da je u pitanju - balsamico od šumskog voća. Eto, u tome je smisao sljubljivanja tradicije s inovacijama, i otkrivanja maštovitih kreacija naših kuhara!

Tijekom večeri posluživana su vina iz vinarije Bažon pokraj Gračišća, a predstavila ih je mlada enologinja Iva Bažon: uz predjelo pila se malvazija, uz glavno jelo merlot, a uz desert muškat.

        Sala za objedovanje restorana Pod lipom bila je sasvim lijepo ispunjena ove prve večeri Istra Gourmet Toura, manifestacije koja, kako su nam otkrili organizatori iz obrtničke komore, ima čak i svoje stalne goste koji kad akcija krene, ne propuštaju niti jednu večer! Sljedeća večer u sklopu Istra Gourmet Toura na redu je u četvrtak 9. listopada u 19 sati u restoranu Most u Buzetu. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter