Kreativnom kuhinjom do dodane vrijednosti autohtonih namirnica

S jedne od lanjskih AZRRI-jevih kulinarskih radionica na Gortanovog brijegu (D. ŠIŠOVIĆ)
S jedne od lanjskih AZRRI-jevih kulinarskih radionica na Gortanovog brijegu (D. ŠIŠOVIĆ)

Nakon vrlo uspješnih lanjskih dviju serija od ukupno tridesetak kulinarskih radionica kroz koje je prošlo 260 profesionalnih kuhara iz istarskih restorana, konoba, agroturizama i drugovrsnih ugostiteljskih objekata, Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) sa sličnim aktivnostima nastavlja i ovog proljeća. Naglasak ovakvih radionica će i dalje biti na kreativnom iskorištavanju autohtonih istarskih namirnica, pogotovo onih zanemarenijih, kako bi se kroz kvalitetan i kreativan "pjat" postigla dodana vrijednost i za proizvođače tih namirnica i za ugostitelje koji ih nude, te kako bi se priča o istarskoj gastronomiji nastavila razvijati kroz interakciju tradicionalnog i modernog.

Podizanje svijesti o kvaliteti prehrane

Naime, uporaba lokalnih namirnica u jelovnicima istarskih restorana, konoba ili hotela preduvjet je za povećani organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda, što sve zajedno utječe i na povećanje kvalitete istarske gastronomije, ali i na podizanje svijesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu, primjerice u ustanovama kao što su vrtići, škole, i druge institucije, smatraju u AZRRI-ju.

Sve će radionice planirane u ovoj godini imati tri obavezna "modula": upoznavanje s određenom namirnicom, njenim porijeklom i svojstvima; zatim odabir namirnice i pripremni radovi uoči samog kuhanja, kao što je primjerice oblikovanje mesa; i naposljetku praktični dio u kome poznati kuhari prenose polaznicima znanja i umijeća u pripremi namirnice do gotovog jela spremnog za iznošenje pred goste.

Teme i termini za proljetne radionice u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu su sljedeće: meso istarskog magarca (14. ožujak, voditelj Robert Perić); mesni odresci i zrenje mesa (15. ožujak); barbun od glave do repa (20. ožujak, voditelj David Skoko); restoranski deserti (21. ožujak, voditelj Robert Perić); kreativna kuhinja s mesom istarskog goveda (22. ožujak, voditelj Janez Bratovž); dekoracija tanjura i moderno serviranje hrane (23. ožujak, voditelj Janez Bratovž); kadel od glave do repa (27. ožujak, voditelj David Skoko); sous vide - kuhanje u vakuumu (28.-29. ožujak, voditelj Robert Perić).

Radionica za konobare o postavi stola

Radionice se nastavljaju i u travnju. Istarski tartufi u gastronomiji (10. travanj, voditelj Damir Modrušan); istarsko suho voće u svakodnevnoj gastronomiji (11. travanj, voditelj Robert Perić); napredno slastičarstvo (18.-19. travanj, voditelj Robert Perić); te alge sjevernog Jadranskog mora u gastronomiji (24. travanj, voditelj David Skoko). Po prvi put će se u ovom ciklusu, i to 20. travnja, održati i radionica za konobare o postavi stola i pravilima posluživanja, a vodit će ju Igor Černjul.

Na AZRRI-jevim web-stranicama mogu se vidjeti detaljnije informacije kao i cijena pojedinih radionica, a važno je napomenuti kako polovicu vrijednost svih ovih edukacijskih programa udruženim sredstvima subvencioniraju Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Istarske županije,  Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, županijski upravni odjeli za poljoprivredu i za turizam, te Turistička zajednica Istarske županije. Ukoliko za pojedine radionice bude povećan interes, kao što je to bio slučaj i lani, uvest će se i dodatni termini. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter