Kraljevski bal konja u uvali Peškera

Dnevni program na Trgu slobode okupio je brojnu publiku (Marino MATOŠEVIĆ)
Dnevni program na Trgu slobode okupio je brojnu publiku (Marino MATOŠEVIĆ)

Raskošni kraljevski bal baroknih konja spektakularna je predstava kojom je sinoć spušten zastor nad ovogodišnjim osmim izdanjem porečkog povijesnog festivala Gisotra. U uvali Peškera s jedinstvenom kulisom panorame Poreča u večernjim satima sve je bilo spremno za veliku predstavu koju su Porečanima i njihovim gostima koji su ispunili tribine do posljednjeg mjesta, priuštili članovi udruge Lipicanska barokna raskoš iz Zagreba, udruga Feniks iz Oroslavlja i udruga Contessa iz Draganića.

Devet konja - pastuha lipicanske, frizijske, barokpinto i knapstrupper pasmine, jahačice, plemići i dame u baroknim kostimima, sve je to bio dio bajke o balu kraljevskih konja. Fabula je smještena u 18. stoljeće, na bečki dvor gdje se dame i lipicanci, carski konji bečkog dvora koje pripremaju za svečani bal. Na odluku o tome tko može na svečanost donosi strogi dvorski meštar, tako da konji trebaju pokazati svojima vještinama da su zaslužili prisustvovati ovoj velikoj svečanosti.

"Pas de deux", propanj i naklon, menuet, ples sa plesačicama, sve su te vještine konji pokazali publici, a u središtu priče je i maleni poni koji poput Pepeljuge čezne za balom. Uz malo čarolije sve je moguće i konji su publici priuštili nježan, elegantan i profinjen glazbeno-scenski spektakl.

Lipicanci su 500 godina stara rasa konja stvorena za najviše dvorske svečanosti i simbol baroka i svojim ponosnim držanjem, plesnim razigranim visokim korakom i vratom kao u labuda pokazali su kako stoljećima plijene pažnju kako nekada aristokracije tako i mnogih koji su ih preksinoć pratili. Trkalište na kojem su se večer prije natjecali istarski vitezovi u turniru Giostra za ovu je priliku pretvoreno u plato na kojem su se predstavili konji, kostimirani plesači, a uvertiru odradile plesačice s vatrom udruge USB. Predstava koja je za sve bila besplatna, zaista zaslužuje svaku pohvalu, razrađena do detalja i najljepši način da ovogodišnja Giostra ostane u dubokom sjećanju.

Cijeli je ovogodišnji povijesni festival zabilježio još jedno uspješno izdanje od konjičke utrke, do dvije nove predstave koje su giostranti predstavili, prvog dana u dvorištu muzeja igrokaz "Oštarija poli Franka" u režiji Snježane Lehman, te drugi preksinoć izveden kod Velikog hrama "Spilorsi, avocati e sorele" autora i režisera Gaetana Benčića o zanimljivoj zgodi služavke Mariette.

Giostranti su tijekom sva tri dana trajanja festivala animirali publiku i raširili se i izvan starogradske jezgre. Bilo je tu mačevaoca, uličnih zabavljača, dobošara, zastavničara, gubavaca i ostalih, iz raznih dijelova Hrvatske, ali i Italije i Mađarske. Održan je i sajam autohtonih proizvoda Fiera Franca Triduana na glavnom trgu, za najmlađe su organizirane radionice talijanskog dječjeg vrtića i osnovne škole, te za ljubitelje fotografije foto natječaj lovrečke udruge KAF. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu Grada Poreča, Turističke zajednice i Zajednice Talijana. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter