Klapa Teranke osvojila Brončani štit u Omišu

Teranke
Teranke

Krajem prošlog tjedna na Trgu sv. Mihovila u Omišu održano je finale ženskih klapa jubilarnog, 50. festivala dalmatinskih klapa na kojem je Istru predstavljala ženska klapa Teranke iz Pule.

Teranke su nastup u finalu izborile na polufinalnoj večeri gdje su zauzele treće mjesto po bodovima peteročlanog ocjenjivačkog povjerenstva, te su u finalu opravdale 3. mjesto (47,1 bod), odnosno dobile 3. nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva - Brončani štit s grbom grada Omiša, ponovivši time prošlogodišnji rezultat.

Druga nagrada, odnosno Srebrni štit pripao je ženskoj klapi Neverin iz Kaštel Lukšića (47,8 bodova), a prvo mjesto i Zlatni štit ženskoj klapi Armorin iz Zagreba (48,00 bodova). Prvu nagradu publike Zlatni leut osvojila je klapa Neverin iz Kaštel Lukšića, Srebrni leut osvojila je klapa Drača iz Mostara, dok je brončani leut osvojila klapa Armorin iz Zagreba.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radilo je u sastavu: prof. Rajmir Kraljević, Mićo Friganović, prof. Velebit Veršić, dr. Ivana Tomić Ferić, mr. Marijo Krnić, dr. Marko Rogošić i mo. Mojmir Čačija.

U konkurenciji od deset klapa s područja cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Teranke su izvele dalmatinsku narodnu, "Procvala grana ljiljana", u obradi Joška Ćalete te zahtjevnu skladbu s prizvucima istarskog melosa, "Galiotovu pesan",  Krešimira Magdića, na tekst Vladimira Nazora. Svojom muzikalnošću, dramatičnošću u izvođenju, homogenim, profinjenim klapskim zvukom, tehničkim preciznim i samouvjerenim nastupom Teranke su dostojno uspjele prenijeti zapisane emocije te ponovo dokazale da za njih itekako postoji mjesto u samom vrhu Omiškog festivala.

Upornošću, predanim radom, ljubavlju prema klapskoj pjesmi i a cappella pjevanju, u srcu Dalmacije bile su ravnopravne s najboljim ženskim klapama u Hrvatskoj. Ovaj uspjeh za Teranke predstavlja veliko priznanje za njihov rad i trud svih ovih godina, pa se stoga rado našale da je njihov Brončani štit zlatnoga sjaja.

Članice klape su: soprani Valentina Jurič, Gordana Žgomba, Morena Peruško Butorac, Melanie Andrić Vurušić, alti Kristina Puh Leko, Jadranka Celić Bernaz, Diana Mirković i Denisa Mravičić. Naravno osim njih za ovaj veliki uspjeh zaslužan je i njihov umjetnički voditelj, Danijel Dražić.

Ženska klapa Teranke, koja djeluje pri Puhačkom orkestru grada Pule, u Omiš je otputovala uz financijsku pomoć Grada Pule. Ujedno se ovim putem Teranke zahvaljuju Puhačkom orkestru grada Pule, Gradu Puli, SAKUD-u Pula, medijima, te svima koji su im na razne načine pomagali u pripremama i na taj način pridonijeli ovom velikom uspjehu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter