KIK Fest ususret punoljetnosti

S prošlogodišnjeg KIK festa (G. ČALIĆ ŠVERKO)
S prošlogodišnjeg KIK festa (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Punih osamnaest godina Festival klapa Istre i Kvarnera Pivajući sva smo blaga stekli, uspio se održati na istarskoj klapskoj sceni, a zadnjih godina i kao jedino klapsko natjecanje na području Istarske i Primorsko goranske županije, pa ususret njegovoj punoljetnosti, inicijator i organizator, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet ima razloga za zadovoljstvo.

- Kada smo nakon nekoliko klapskih susreta, 1998. godine pokrenuli klapsko natjecanje nismo toliko razmišljali o njegovoj dugovječnosti, već više o podizanju kvalitete klapske pjesme u Istri, gdje je u to vrijeme djelovalo desetak klapa. Da se u tome uspjelo govori podatak da predstoji 18. izdanje KIK Festa, da na njemu godinama sudjeluje dvadesetak klapa, da se proširio na dvije zasebne natjecateljske večeri - žensku i mušku - te se u međuvremenu otvorio i za područje Primorsko goranske županije i postao jedna od značajnih manifestacija kada je riječ o natjecanju klapa, izjavila je ravnateljica Učilišta Mirjana Pavletić.

U Učilištu su upravo započele pripreme za 18. izdanje koje će se održati u buzetskom Narodnom domu, u petak i subotu 27. i 28. ožujka. Pozivi su odaslani na tridesetak adresa, što muških, što ženskih klapa koje djeluju na području dviju županija. Prijavi li se veći broj klapa, organizator će održati i dvije audicije, i to u Rijeci, za područje Primorsko goranske županije te u Buzetu za područje Istarske županije.

Ukupno će se na audicijama izabrati po jedanaest klapa za pojedinu večer, a organizator zadržava pravo dvanaestu klapu uvrstiti izravno putem pozivnice. Zainteresirane klape svoje prijavnice trebaju poslati do 10. veljače, kako bi se audicije mogle održati prema planiranom rasporedu, 20. i 22. veljače. Klape će na festivalskim večerima ocjenjivati stručni ocjenjivački sud, a uz prvu, drugu i treću nagradu žirija, dodijelit će se i Buzećanka- nagrada publike te Brkica - posebna nagrada za izvedbu napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

Pojedine klape KIK Festa sudjelovale su i u natjecateljskom dijelu programa omiškog festivala, gdje su na debitantskim, izlučnim, ali i na finalnim večerima, imale vrlo zapažene nastupe, poput buzetske muške klape Pinguentum koja se zadnjih godina nalazi u samom vrhu najbolje ocijenjenih klapa na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter