Kamo za vikend: Šetnica Bumbište u Banjolama

Šetnica je duga 2,4 kilometra
Šetnica je duga 2,4 kilometra

Gledajući vremensku prognozu nisam siguran da će ovaj vikend biti puno vedrih i lijepih sati, ali nekoliko bez kiše sigurno će se naći, a možda će biti i nešto sunca. Zato je ovaj put moja preporuka, odnosno prijedlog kako provesti sat-dva vani u prirodi, biti aktivan, ponešto naučiti i zabaviti se - šetnica Bumbište u Banjolama.

Kad stignete u Banjole (koje su nadomak Pule u smjeru Premanture) krenite prema kampu Indije, nastavite pored kampa te krenite dolje desno do hotela Centinera, i tu ste na kojih 200 metara od uvale u kojoj se nalazi konoba "Suzi" i mjesto za parking. Lako se snaći, samo naprijed pa desno, najprije asfaltiranom cestom, a potom šumskom stazom, gdje postoji i informativna ploča s kartom i opisom šetnice i - tu ste.

Šetnica je duga 2,4 kilometra, no nemojte se nadati samo šetnji uz more: ima tu i lijepih uspona i nizbrdica, pogleda na divlju obalu punu oštrih škrapa i još dosta interesantnih sadržaja.

Za one više sportski nastrojene, duž šetnice su postavljene drvene sprave za vježbanje, zamišljena je i kao trim-staza, a tu su i klupe za odmor. Postavljena su i četiri panoa na kojima ćete naći sadržaje o biljnom, životinjskom i morskom svijetu, kao i pano o povijesti Banjola.

Cilj ovih panoa je osvijestiti i informirati mještane i turiste o bogatstvu prirode koja nas okružuje, a želja učenika Osnovne škole Banjole, kao i svih koji su sudjelovali u izgradnji, je da posjetite Eko školu u Banjolama (posebno učenici ostalih škola), prošećete poučnom stazom te tako ponešto naučite, a pritom uživate u prirodi, svježem zraku i bavite se rekreacijom.

Prve metre priobalne šetnice prije pet godina prokrčili su i šljunkom nasuli Banjolac Vitomir Pap i njegov sin Andraž. Vidjevši njihov trud i prepoznavši dobru namjeru u uređenju pješačkih staza, pridružili su im se i drugi mještani, udruga mladih Frašker, Općina Medulin i učenici PŠ Banjole.

I, kako kažu i oni sami: Najljepše je zapravo saznanje da je jedna mala staza uz more uspjela ujediniti i potaknuti pojedince, mještane, razne udruge, obrtnike i djecu da svojim radom i aktivnošću djeluju pozitivno na prirodu i čuvaju bogatstvo koje ih okružuje.

I na kraju. naša poruka glasi: Čuvajmo i pazimo svaki djelić našeg planeta na kojemu smo mi sretna djeca svijeta! (Piše Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter