Kamo za vikend: Dvigrad - Moncastell

Oživljena baština - Dvigrad
Oživljena baština - Dvigrad

Doći u Dvigrad ili Moncastell, kako ga zovu domaći vrlo je jednostavno. Najprije se treba zaputiti u Kanfanar, kamo možete stići iz raznih smjerova, a nekoliko metara nakon što prijeđete željezničku prugu vidjet ćete i putokaz za Dvigrad. Potom još četiri  kilometra i - nalazite se na cilju.

Puno je razloga za posjet Dvigradu, ali prekrasna priroda i bogata povijesna baština dovoljni su sami po sebi. I upravo je jesen pravo vrijeme za posjet ovome kraju, jer će uskoro šume u dolini ispod dvigradskog kaštela, to jest grada koji je u pojedinim periodima imao i do 1.200 stanovnika, biti obojene u jesenje boje koje rijetko gdje u Istri imaju takav intenzitet i snagu da opiju sva čula.

Povijest

Arheološko područje srednjovjekovnog grada Dvigrada najvažnije je kulturno dobro cijelog područja Općine Kanfanar te zasigurno i najposjećenije, a na određeni način predstavlja temelj kulturnog identiteta ovog područja. Ruševine grada povijest spominje već od 879. godine, a 1413., pod utjecajem Mletaka, donesen je statut Dvigradskog komuna.

O Dvigradu su pisali mnogi, između ostalih i akademik Josip Bratulić, koji kaže: "Malo ima tako lijepih i uzbudljivih mrtvih gradova u neposrednom susjedstvu naseljenih mjesta, kao što je Dvigrad u Istri. Postoje brojne ruševine kula, kaštela i gradina, ali samo jedan je Dvigrad - on nije srušen vojnom silom ni ognjem, već je napušten da sam proživljava svoje umiranje. Prolaznicima na opomenu, a posjetiocima koji mu dolaze kao gosti na spoznaju kako su jednom izgledali istarski srednjovjekovni gradovi".

Legende

Nakon što prošećete ruševinama grada, kratkom vožnjom stići ćete do Korenića, a na izlazu iz ovog mjesta nalazi se omanje parkirno mjesto od kojega staza vodi do stijene koja je danas jedno od najljepših destinacija za sportske penjače u Istri. Na mnogim mjestima u podnožju nalaze se prostrane udubine ograđene suhozidom koje su u prošlosti služile kao zaklon ili prenoćište za sitnu stoku i pastire.

Vozeći se autom prema Dvigradu na desnoj strani ceste, tako reći uz sam njen rub, uzdiže se stijena s donje strane visoka i do 40 metara, koja kao kamena kula dominira šumom iznad vale. To je  Krug sv. Anđela. Legenda kaže da je u Moncastellu (Dvigradu) bio običaj da ukoliko je neka djevica bila optužena da to više nije, morala je svoju nevinost dokazivati tako da se baci sa stijene ponad Drage. Ako bi optužene preživjele, to je značilo da su poštene, ali ako ne, onda bi to bio siguran znak da nisu djevice. Jedna optužena djevojka kada se bacila sa stijene da dokaže svoju nevinost, preletjela je Dragu i sletjela na Ladićeve kruge, a ta je stijena nazvana "Krug svetega Anđela".

Prijedlog za bicikliste
Ako ste ljubitelj lagane vožnje biciklima, spustite se cestom do groblja ispod Dvigrada i pred vama je makadamska cesta kroz cijelu dragu sve do Limskog kanala ili na suprotnu stranu prema Kanfanaru, ali ondje vas čeka i nešto veći uspon. (Napisao i snimio Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter