Joso Butorac pobjednik MIK-a 2016.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U četvrtak navečer se u Umagu održalo veliko finale jedinog putujućeg festivala u Hrvatskoj, Melodije Istre i Kvarnera, koji se temelji na etno glazbi čiji su tekstovi većinom na čakavici i talijanskom dijalektnom jeziku. MIK je na Trgu slobode zaživio izvanrednom interakcijom mnogobrojne publike, odličnih izvođača i voditelja povodom velikog, drugog po redu od 1996. godine, umaškog finala. 

U Umag  je glazbena karavana dovela 18 izvođača, autora njihove glazbe i tekstova, koji su neprekidno zabavljali publiku. Večer su otvorili direktor festivala Andrej Baša i umaški gradonačelnik Vili Bassanese, dok je sam program započeo u veselom tonu zahvaljujući razigranom dobitnom voditeljskom duetu Ferlin-Lipovšek.

Publika je u Umagu za najbolju pjesmu odabrala ''Ružicu'' u izvedbi Jose Butorca, dok je drugoplasirana kompozicija bila ''Malo nas je da se dilimo'' Vesne Nežić Ružić i Olivera Berekina. Treće je mjesto pripalo skladbi ''Ako ti opet oprostin'' u izvedbi Gianluce Draguzeta. U ukupnom poretku je ovogodišnji pehar festivala MIK zasluženo u zrak podigao Joso Butorac. Drugi je Antonio Krištofić, a treći Mauro Staraj. Također, nagrade za 20 i 25 godina sudjelovanja na ovom festivalu dobili su Joso Butorac i Vesna Nežić Ružić, dok je prvo mjesto stručnog ocjenjivačkog suda pripalo Krešimiru Peroviću i Heleni Funčić za pjesmu ''Pridi šlovek muoj''. (Tea GRGIĆ)

RIJEČ NAGRAĐENIH

Krešimir Perović i Helena Funčić - Kompozicija "Pridi šlovek muoj", prva nagrada stručnog žirija, nagrada za najbolji aranžman, nagrada "Nello Milotti", nagrada za najbolji tekst.

- Priča o maestralnom tekstu Rudolfa Ujčića kreće još 1993. godine kad sam ju na republičkom natjecanju recitatora recitirala i pobijedila, kaže Helena, a Krešimir (koji bi da je postojala nagrada za najbolje savladavanje čakavice pjevača nečakavca sigurno osvojio istu op.a.) dodaje kako je prije tri godine snimio na mobitel Helenu koja je recitirala tu pjesmu i dugo vremena razmišljao što učiniti s tom, njemu posebno dragom pjesmom. Lani ju je poslao Aleksandru Valenčiću, koji je, kaže Krešo od nje napravio pravo remek djelo i priredio njemu kao interpretu nezaboravne trenutke na pozornici.

Aleksandar Valenčić - Kompozicija "Pridi šlovek muoj", nagrada za najbolji aranžman, nagrada "Nello Milotti", prva nagrada stručnog žirija.

- Drago mi je što je tekst Rudolfa Ujčića dobio nagradu za najbolji tekst, a nagrade koje sam ja za tu kompoziciju dobio potvrda su mi da sam za taj predivan tekst načinio adekvatnu muziku i aranžman. (S. M. M.)

 


Podijeli: Facebook Twiter