Josipović uručio Cattunaru pokal za najvino ATP-a

Predsjednik Josipović uručuje Francu Cattunaru pokal za najvino ATP-a (M. MIJOŠEK)
Predsjednik Josipović uručuje Francu Cattunaru pokal za najvino ATP-a (M. MIJOŠEK)

Titula ATP vina 2014. godine, prema glasovima publike koja je tijekom čitavog tjedna degustacijskih večeri kušala razne istarske sorte vina, pripala je mladoj malvaziji Franca Cattunara iz Nove Vasi kraj Brtonigle.

- Šest dana, 18 vina i što je najvažnije 180 članova publike, koja je najjedinstvenija bila u utorak kada je 72 posto mogućih bodova dobio Cattunar, objavio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež. Pokal je novovaškom vinaru uručio predsjednik Republike Ivo Josipović, a istarski mu se vinar odužio s poklon paketom butelja iz vlastite proizvodnje.

- Vinarstvo je u Istri važan dio kulturnog turističkog proizvoda koji nudite svojim gostima. Čestitam, jer znam da nije lako napraviti tako sjajno vino, poručio je vinaru predsjednik Josipović dok je na pitanje kako se nosi s vinima odgovorio da je ono što zna o vinu naučio u Istri.

"Svako ljeto nastojim obići sva najznačajnija događanja na našoj obali, i ne samo na obali. Time želim dati podršku našem turizmu kao jednoj od najvažnijih gospodarskih grana. ATP u Umagu je zaista vrhunski sportski, kulturni i turistički događaj te već godinama ovdje vidimo kako se na najbolji način stapaju te tri djelatnosti i kako je taj umaški turnir jedan proizvod koji je već postao prepoznatljiv daleko izvan hrvatskih granica", zaključio je predsjednik Republike obišavši prostor ATP-a.

Somelier Sandi Paris koji je vodio svih šest večeri nazvanih "Skrivene čari istarskih vina" podsjetio je da je u ponedjeljak u kategoriji vina rose pobijedila obitelj Veralda, u utorak mlada malvazija obitelji Catunnar, srijedu odležana malvazija obitelji Trapan, u četvrtak mladi teran obitelji Kozlović, u petak odležani teran obitelji Franca Armana, a u subotu, kao šećer na kraju, muškat obitelji Prelac. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter