Još jedna odlična ledena berba u Hrvatskoj

Uspješna ledena berba iz  koje će nesumnjivo nastati vrhunska ledena vina
Uspješna ledena berba iz koje će nesumnjivo nastati vrhunska ledena vina

 I dok jedni negoduju zbog loših zimskih uvjeta, minusi na živi omogućili su vinarima diljem Hrvatske još jednu vrhunsku ledenu berbu čije rezultate nepce svakog vinoljupca itekako s nestrpljenjem očekuje. 

Hrvatski vinari dočekali su onu pravu hladnoću koja im je omogućila još jednu uspješnu ledenu berbu od koje će nesumnjivo nastati vrhunska ledena vina. Vinari imaju razloga za zadovoljstvo, ali u konačnici mogu i odahnuti s obzirom da kod ledene berbe uvijek postoje brojni dodatni rizici bolesti, vremenskih neprilika, nedostatka šećera i drugih potencijalnih poteškoća. Ipak ove godine uvjeti su se gotovo savršeno posložili i omogućili većini vinara u Hrvatskoj nesmetanu berbu, nekome već u prosincu, nekome sada u siječnju. 

Kruna vinarske sezone

Ledeno vino spada u sami vrhunac vinarstva, kako po kvaliteti tako i po dodatnom trudu i znanju koje je potrebno kako bi se za početak uspješno odradila zimska berba. Kako bismo ledenoj berbi mogli staviti etiketu vrhunske, mora se dosta toga posložiti. Vremenski su uvjeti uvijek prvi i najvažniji faktor koji ne samo da utječe na berbu, nego ju doslovce i omogućava. Ovakva berba zahtijeva dosta sučnanu i suhu jesen što pogoduje razvoju šećera u grožđu, a upravo je zakonski propisano kako količina šećera u moštu ledene berbe mora imati najmanje 127 Oechsla. Zima pak treba biti oštrija pri čemu je nužno da bobice grožđa provedu barem nekoliko dana na temperaturama ispod minus sedam stupnjeva. Ove godine temperature u Hrvatskoj spuštale su se i ispod te razine što je stvorilo idealne uvjete za planiranje ledene berbe. 

Kod ledene berbe i proizvodnje ovog specifičnog vina od velikog je značaja brzina. Marljivi vinari stoga imaju uski vremenski period kada mogu pobrati grožđe i odmah prebaciti na daljnju obradu. Idući je korak ledeno iscjeđivanje što znači kako bobice moraju biti smrznute. Iako nije nimalo jednostavno proizvesti ledeno vino od početka do kraja, ono je zasigurno jedno od najelitnijih i najcjenjenijih izdanja vinskog asortimana. 

Nagrada za nagradom

Ledena vina brojnih hrvatskih vinara često odnose vrijedne nagrade i priznanja na domaćim, ali i međunarodnim izložbama gdje predstavljaju plodove svoga truda. Vinarija Bodren poznata je po svojim ledenim vinima, a upravo je ledeno vino mješavine bijelih sorata iz berbe 2011. odnijelo nagradu za najbolje ocijenjeno predikatno vino na prošlogodišnjoj 48. Izložbi kontinentalnih vina Hrvatske. Kutjevo se među ostalim može pohvaliti regionalnom medaljom na Decanter World Wine Awardsu 2015. za svoj Traminac ledene berbe (2011), PZ Orahovica je na istoj izložbi uzelo srebrnu medalju za Graševinu Ledeno vino (2011), a to su samo neki od brojnih priznanja koja su hrvatska ledena vina osvojila.  

Svoj prvijenac u proizvodnji ledenih vina ostvarit će i Feravino, jedna od najnagrađivanijih hrvatskih vinarija, koja je u prosincu po prvi puta obavila ledenu berbu u svojim vinogradima. U svakom slučaju pred nama je još jedno iščekivanje ledenih vina koja će nakon brižnog njegovanja iskusnih vinara tek doći na police. Ako je suditi po prethodnim berbama, imamo se itekako čemu nadati. (Andrea PANČUR)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter