Joan Baez u nedjelju nastupa u Zagrebu


Legendarna američka country pjevačica, skladateljica, pacifistica, borac za ljudska prava, aktivistica i dobitnica nagrade za životno djelo Joan Baez nastupit će sutra pred zagrebačkom publikom, u Kinu SC (Studentski centar).

Posljednji je put posjetila Zagreb 2008., kada je zagrebačku publiku u prepunoj Tvornici oduševila svojim sopranom i angažiranim folk-rock pjesmama protiv društvene nepravde i ratova, a i tad je zazivala oca folk-glazbe Woodyja Guthrieja, njezina i Dylanova velikog učitelja. Njeni prvi uraci bili su spoj tradicionalnih balada i rocka, sve dok 1963. svijetu nije predstavila legendarnog Bob Dylana, čime je počela tradicija dugotrajnog uzajamnog mentorstva koje traje još i danas.

Hrvatsku je posjetila početkom 90-ih, kada je, protestirajući protiv rata, nastupila s akustičnom gitarom na Trgu bana Jelačića, kao i ranih 60-ih, kad je bila na čelu "protestnih marševa" na Washington.

U posljednjih pet godina Joan Baez zaposlena je kao nikad, otkada je 2008/2009. slavila 50 godina nastupa u poznatom Club 47 u Cambridgeu (od 1958.) te na Newport Folk Festivalu (od 1959.). U posljednje vrijeme ističe se ulazak njenog debitantskog albuma "Joan Baez" iz 1960. godine u Grammy Hall of Fame te posebno priznanje dobiveno 2012. od Amnesty Internationala za izniman doprinos globalnoj borbi za ljudska prava.

U toj je borbi koračala s Martinom Lutherom Kingom; bila inspiracija Vaclavu Havelu, sudjelovala na prvoj turneji Amnesty Internationala, prisustvovala 90. rođendanu Nelsona Mandele u Londonu, borila se za slobodu govora te protiv rata u Vijetnamu; 40 godina poslije pružila podršku Dixie Chicks u njihovu protestu protiv rata u Iraku, a ne tako davno pjevala je za prosvjednike "Zauzmi Wall Street". Stigla je i vijest da su ulaznice za njen zagrebački koncert rasprodane. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter