Joan Baez 19. listopada u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Joan Baez, američka country pjevačica, skladateljica i pacifistica, nastupit će 19. listopada u kinu zagrebačkog Studentskog centra, šest godina nakon što je na koncertu u punoj Tvornici oduševila zagrebačku publiku.

Od tada je 73-godišnja glazbenica bila vrlo zaposlena - svojim je koncertima obilježavala pedeset godina djelovanja i nastupa, među ostalim u Clubu 47 u Cambridgeu te na Newport Folk Festivalu, a i dalje ne posustaje, što pokazuje gust raspored koncerata na aktualnoj turneji. Tijekom srpnja nastupat će u Kanadi i SAD-u, a u rujnu kreće u Europu, počevši od Nizozemske. Prije Zagreba nastupit će u Ljubljani, Pragu i Beogradu.

Dugogodišnju karijeru Joan Baez obilježili su brojni uspjesi u glazbi, među ostalim, njezin je prvijenac ušao u Grammy Hall of Fame, no istaknula se i kao jedna od najvažnijih svjetskih aktivistica u borbi za mir. Prije dvije godine osvojila je posebno priznanje Amnesty Internationala za izniman doprinos globalnoj borbi za ljudska prava.

U toj borbi koračala je s Martinom Lutherom Kingom, bila inspiracija Vaclavu Havelu, sudjelovala na prvoj Amnesty International turneji, bila na 90. rođendanu Nelsona Mandele u Londonu, borila se za slobodu govora te protiv rata u Vijetnamu, a četrdeset godina poslije pružila je javnu potporu Dixie Chicks u njihovom prosvjedu protiv rata u Iraku.

Iako ju se smatra folk glazbenicom, njezina glazba obuhvaća razne utjecaje od folk rocka do countryja i gospela. Prvi uratci bili su spoj tradicionalnih balada i rocka, a od 1963., kada je svijetu predstavila Boba Dylana, počelo je njihovo dugotrajno uzajamno mentorstvo koje traje i danas.

Među brojnim nagradama koje je osvojila su i nagrada za životno djelo koje dodjeljuje Recording Academy. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter