Jeste li za brunch?


Ljeto je, vruće je, ne kuha vam se, a nešto biste pojeli, a opet je takva sparina da vam se jednostavno ništa ne da "ubaciti" u želudac. Možda ste i na godišnjem, dulje spavate ili noć prije bili ste na koncertu, kasnom ljetnom kupanju, šetnji uz more do ponoći ili ste do ranih jutarnjih sati pijuckali osvježavajuće piće na omiljenom gradskom trgu ili u jednom od bezbroj beach barova.

I nekako se u "fjakastom " usporenom ljetnom ritmu preskočili doručak, pomalo ste gladni, a ručak je još daleko? Treba vam obrok koji će vas nahraniti, dati vam mnogo energije, a da ne izazove težinu i tromosti tijela pa se poželite vratiti u krevet.

Rješenje je u brunchu, toj domišljatoj engleskoj jezičnoj izvedenici koja objedinjuje dvije riječi "breakfast" i lunch " doručak i ručak" i u početku se koristila za vikend obroke nakon noćnih izlazaka te se nekako po definiciji "brunch" kao obrok poslužuje u kasno jutro do ranijeg prijepodneva, recimo između 11 i 14 sati i objedinjuje hranu koja se poslužuje i za doručak i za ručak.

No, brunch nije hipsterska gastro tvorevina. Brunch kao obrok nastao je u Engleskoj pri kraju 19. stoljeća, servirao se na "buffet" način te je postao iznimno popularan 1930-ih godina. Svoj veliki povratak doživio je početkom ovog milenija u SAD-u te posljedično i diljem zapadnog svijeta. Posebno ga je učinila popularnim američka serija Sex i grad.

Četiri glavne protagonistice barem su se jednom tjedno nalazile na brunchu kako bi pretresle aktualne teme i događaje. Stoga, uživajte na odmoru, kupite novine i krenite na lagani brunch, uz kavu koja može biti i ledena.(Lara BAGAR)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter