Jesenski plodovi koje morate imati na meniju

U hladnijim danima kremasta juha od bundeve prava je okrepa (M. MIJOŠEK)
U hladnijim danima kremasta juha od bundeve prava je okrepa (M. MIJOŠEK)

Jedna od najboljih investicija koje možete učiniti za svoje zdravlje je što češće konzumiranje povrća i voća, a jesen nudi izvrsne plodove koje ne smijete zanemariti.

Zdrava prehrana ne mora nužno biti skupa, posebno ako birate sezonske namirnice. Stranica couponshoebox.com predlaže nekoliko jesenskih namirnica koje su zdrave i lako ih je pronaći.

Slatki krumpir

Ova se namirnica može dobro iskoristiti iako je najpoznatija kao glavni sastojak za musake. Slatki krumpir može biti odlična zamjena klasičnom krumpiru u jelima koja sadrže curry, juhama i varivima, a dobro će sjesti u kombinaciji s meksičkim receptima koji imaju grah ili salatama.

Bundeve

Bundevu kao glavno jelo možete napuniti rižom i začiniti. U hladnijim danima kremasta juha od bundeve prava je okrepa, a ako želite nešto drukčije, napravite od nje umak i poslužite ga sa špagetima.

Jabuke

Poput bundeva, jabuke mogu biti dio nekih recepata u glavnim jelima ili ukusnim desertima. Posebno su slasne ako se kombiniraju s pečenom svinjetinom ili piletinom.

Prokulice

Iako prokulice nisu na listi omiljenog povrća, ima nekoliko trikova kako ih učiniti ukusnijima, jer su zaista hranjive pa je šteta da se barem povremeno ne nađu na meniju. Osim što ih možete kombinirati s drugim povrćem u varivu, probajte ih prepeći sa slaninom ili sitno nasjeckati i složiti od njih salatu.

Brokula

Najviše ćete vitamina sačuvati ako je kuhate na pari. Volite je više uz neke druge namirnice? Probajte je peći i poslužiti s tofuom. Još jedna ideja je i juha od brokule, koja se priprema brzo i lako.

Cvjetača

Ako razmišljate o smanjenom unosu najpoznatijih ugljikohidrata poput riže ili krumpira, cvjetača je dostojna zamjena. Cvjetaču može zapeći sa sirom ili nekim drugim sastojcima koje volite, a bit će ukusna (i) kao nadjev na pizzi.

Orašasti plodovi

Budući da spadaju u skuplje namirnice, jesen je za njih idealna, jer ih možete naći u lokalnim trgovinama po povoljnijim cijenama. Možete ih čak raspodijeliti i zamrznuti pa imati pri ruci kad ih se zaželite. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter