Jazz is Back! BP: Veliki finale jazz maratona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastupom polaznika i mentora Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži u srijedu je završeno 15. izdanje Festivala Jazz is Back! BP u Grožnjanu. Bilo je pravo finale grožnjanskog jazz festivala, jer je na pozornici Balwan City te večeri zasviralo 20-ak glazbenika iz svih dijelova svijeta, te je time zaključen festivalski ciklus od 18 koncertnih večeri.

Nastupili su polaznici radionica pjevanja, klavira, gitare, kontrabasa, bas gitare, bubnjeva, trube i saksofona, koje su pripremili mentori Renee Manning, Neven Frangeš, Elvis Stanić, Andy McKee, Karlheinz Miklin Jr., Luis Bonilla, Lasse Lindgren i Karlheinz Charlie Miklin.

Polaznici su pak nastupili sa solo točkama, ili pak s bendovima sastavljenim od polaznika škole ili pak mentora, a predstavljeni repertoar je pak bio vrlo raznolik - od pijanističkog uvoda Ilije Morgensterna koji je uz Hrvoja Kralja na kontrabasu i Levina Gjakonovskog na bubnjevima izveo "Jordu" Dukea Jordana preko solističkih nastupa u jazz standardima "In a Sentimental Mood" i "Autumn Leaves", kvarteta kontrabasa i bas gitara u Mingusovoj "Haitian Fight Song" i "Come Together" Beatlesa do gospela "How I Got Over" gdje su nastupili svi polaznici vokalne radionice.

Elvis Stanić je pak aranžirao u jazz maniri dva tradicionalna napjeva - "Ivan Klakar" i "Bayloon" (istarski balun) u čijoj izvedbi su sudjelovali gotovo svi polaznici Ljetne jazz škole HGM-a, a koncert je završio pjesmom "Superstition" Stevieja Wondera gdje su se na pozornici našli svi polaznici i mentori Ljetne jazz škole - njih 30-ak - te su dinamičnom izvedbom brojnu publiku na Balwan Cityju digli na noge i potakli na ples.

Večer je završila podjelom diploma koje je uručio direktor škole i festivala Neven Frangeš, a time je ujedno i završeno ovogodišnje izdanje Festivala Jazz is Back! BP te Ljetne škole Hrvatske glazbene mlade. U ta dva i pol tjedna, jazz je vladao Grožnjanom, a brojna publika je svake večeri prisustvovala koncertnim gostovanjima glazbenika iz cijelog svijeta. I oni koji su tijekom dana posjetili Grožnjan doživjeli su duh jazza među grožnjanskim zidinama - polaznici Ljetne jazz škole tijekom cijelog dana su učili i muzicirali u učionicama, a priredili su i dva koncerta iznenađenja na grožnjanskim ulicama sa svojim sastavom 12.43 Band. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter