Jazz is Back! BP: Glazbeni hommage Bošku Petroviću

Georgie Fame i prijatelji Boška Petrovića odali su počast preminulom velikanu jazza (T. TIDIĆ)
Georgie Fame i prijatelji Boška Petrovića odali su počast preminulom velikanu jazza (T. TIDIĆ)

Brojni prijatelji i kolege glazbenici odali su u ponedjeljak počast preminulom velikanu jazza, vibrafonistu, skladatelju i pedagogu Bošku Petroviću na koncertu pod nazivom "Concert for BP".

Dio je to festivala Jazz is Back! BP, a večer je bila uveličana i predstavljanjem vinara, koji su godinama neizostavan segment ovog grožnjanskog festivala - tako su se predstavili Zigante, Dešković, Clai, Kozlović, Franc Arman, Marjan Arman, Pilato, Poletti, Leonardo Palčić, Radovan, Jurij Hlupič, Coronica, Matošević, Kabola i Peršurić, koji su brojnim posjetiteljima na grožnjanskom Balwan Cityju ponudili vina na degustaciju.

Koncert su posjetili i istarski župan Valter Flego, koji je večer proveo u društvu s grožnjanskim načelnikom Claudio Stocovzem.

Nastupili su redom Boškovi prijatelji i suradnici - britanski pijanist i pjevač Georgie Fame, basist Mario Mavrin, gitarist Primož Grašič, bubnjar Ratko Divjak, gitarist Elvis Stanić, pijanist Neven Frangeš, saksofonist Karlheinz Charlie Miklin, kao i "novi" mentori Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži, trombonist Luis Bonilla i pjevačica Renee Manning.

Na repertoaru su se našle skladbe Boška Petrovića kao i skladbe koje je on često izvodio - poput "After Midnight at the BP Club", "Yeah Yeah", "Zagreb by Night", "Just Friends", "Green Lobster's Dream"…

Odlična svirka iskusnih glazbenika izmamila je aplauze izuzetno brojne publike te su ovi glazbenici na lijep način odali počast Bošku Petroviću, koji je ostavio posebno značajan trag u Grožnjanu, gdje je pokrenuo Ljetnu jazz školu HGM-a, kao i festival Jazz is Back!.

U utorak je nastupio talijanski virtuoz na violini Luca Ciarla sa svojim trijem, koji čine još gitarist Jacopo Martini i basist Nicola Di Camillo. Oni su priredili svojevrsni koncertni hommage legendarnom violinistu i virtuozu Stephanu Grapelliju, a predstavili su niz zanimljivih obrada dobro poznatih melodija, poput "Smoke Gets in Your Eyes" i drugih.

Komorna atmosfera koncertne dvorane Kaštel sjajno se stopila s intimnom opuštenom atmosferom i virtuoznom svirkom ovog trija, koji je već i prije gostovao na grožnjanskom festivalu, a brojna publika je glazbenike ispratila ovacijama.

Festival Jazz is Back! BP završava u srijedu koncertom polaznika Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži. Koncert počinje u 21 sat, a ulaz je besplatan. U slučaju kiše održat će se u koncertnoj dvorani Kaštel. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter