Jaretina kao idealan uskrsni obrok

Jareće pečenje (M. SARDELIN)
Jareće pečenje (M. SARDELIN)

Posljednja dva velika katolička blagdana, Uskrs, blagovali smo jaretinu. Što pod čripnjom, što na padelu, iznutrice naravno posebno, za sladokusce je ovo iznimno i nesvakidašnje jelo u svakom slučaju poseban blagdanski ugođaj.

Meso smo kupili od šjore Mice, čije malo kozje stado brsti travu po kampanji i hrani se onako kako su se njihovi preci hranili stoljećima unazad. Uživali smo u mesu posebnog mirisa i nesvakidašnjeg okusa.

Meso jarića dijeli se, kao i janjeće, po dobi i prehrani. Tako imamo "mliječnu" i "običnu jaretinu". Prvoj se težina kreće od šest do 12 kilograma, a meso je izrazito ukusno i svijetloružičasto. Vrat je najbolji za pripremu gulaša ili pirjan, leđa su najbolja za pečenje, kare je izvrstan u pećnici, slabine se mogu i pirjati, a but, najcjenjeniji dio mesa, izvrstan je za punjenje ili gulaš. Evo recepata iz Enciklopedije mediteranske kuhinje.

Jareće iznutrice

Sastojci: iznutrice jarića (crijeva, srce, jetra), mrežnjača, 1 svežanj peršina, crvena papričica u prahu, 1 režanj češnjaka, masnoća, sol

Priprema: Dobro očistite i operite crijeva. Nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte prstohvat soli i papričicu. Raširite mrežnjaču i složite na nju iznutrice, pospite nasjeckanim povrćem. Zavijte mrežnjaču i povežite je crijevima. Posolite površinu, stavite u tavu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzija 25-30 minuta.

Jaretina u bijelom vinu s umakom od ljute papričice

Sastojci: 1 kg jaretine, 2 žlice brašna, 1 dl maslinovog ulja, pola žličice origana, 3 režnja češnjaka, 1 glavica luka, 2 dl bijelog vina, 1 ljuta crvena papričica, sol i papar

Priprema: Nasjeckajte zajedno luk i jedan režanj češnjaka i na pola ulja ga prepecite, a preostali češnjak narežite na listiće. Dodajte meso neka požuti sa svih strana. Pospite brašnom, zalijte vinom i posolite. Pecite u poklopljenoj posudi na umjerenoj vatri oko jedan sat da ispari polovica umaka. U zdjelu izlijte preostalo ulje zajedno s listićima češnjaka. Dodajte origano i nasjeckanu papričicu, promiješajte i pustite da umak malo odstoji. Meso prelijte njime.

Jareći but u vinu od mirte

Sastojci: 2 jareća buta (oko 1 kg), 3 dl bijelog vina, 1 žlica krumpirovog škrobnog brašna, 3 režnja češnjaka, 5 lovorovih listova, 2 dl vina od mirte, 5 žlica maslinovog ulja, sol i papar

Priprema: Otkostite meso. Posolite ga i popaprite te povežite špagom. Pripremite marinadu od vina, lovora i češnjaka, marinirajte meso 12 sati. Ocijedite ga i stavite u tavu povremeno ulijevajući marinadu i ulje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzija 40 minuta. Kad tekućina ispari prelijte mirisnim vinom dok i ono djelomično ne ispari. Izvadite meso. Stavite tavu na vatru i u nju dodajte temeljac od pečenja, škrobno brašno istopljeno u 1 dl vode, sol i papar. Neka se umak zgusne, procijedite. Odvežite meso, narežite ga i polijte umakom.

Pečenje s povrćem

Sastojci: 800 g jaretine, 1 glavica luka, 4 rajčice, 100 g graška, 1 mrkva, 1 rebro selera, 1 režanj češnjaka, 1 svežanj peršina i bosiljka, 1 dl crnog vina, 2 dl mesne juhe, 2 artičoke, 6 žlica maslinovog ulja, sol i papar

Priprema: Meso izrežite na trake, nasjeckajte zajedno luk, mrkvu, češnjak i celer. Prepržite povrće na četiri žlice ulja. Dodajte meso, prepržite ga, posolite i popaprite. Polijte crnim vinom i kuhajte na jakoj vatri, neka vino ispari. Dodajte rajčicu, kuhajte 20 minuta dolijevajući juhu po potrebi. Kratko ispržite artičoke na preostalom ulju, dodajte grašak, pržite 2-3 minute i dodajte mesu. Nasjeckajte bosiljak i peršin, pred kraj dodajte pečenju. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter