Izložba u Peekaboou: Lutkice s glavom pisanice

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Večeras s početkom u 17 sati u pulskoj igraonici Peekaboo u Flavijevskoj ulici otvorit će se izložba radova lutkica s glavom pisanice Biserke Šoštarek. Nakon današnje svečanosti izložba će se moći pogledati sve do 21. travnja.
 
Plejada Biserkinih likova raznih socioloških struktura, dobnih  i profesionalnih različitosti uistinu su zanimljivi, a preciznost i koncizna obrada do onih najsitnijih detalja govori o vrlo (s)mir(e)noj ruci, staloženom umu i širokom spektru znanja. Od uvida u razne modne stilske epohe, socioloških fenomena i najbitnije stavke, rezultata dugogodišnje Biserkine profesije - ljudskih zanimanja i sudbina.
 
Upravo je modni aspekt najjači adut ove serije likova s glavom pisanice, simbolike koja spaja kršćansku ikonografiju, asocijativnu i simboličnu ulogu boje, modni aspekt nepatvorenu, iskonsku želju za recikliranjem i umjetničkim (re)kreiranjem. A to je ono što na Veliki petak ponajbolje najvješćuje ne samo najveći kršćanski praznik Uskrs, već ono najbitnije - uskrsnuće duha, mašte, kreativnosti, empatije i nadasve osjećaja za čovjeka i ljudskost.
 
Kao što podsvjesno dominira nad svjesnim, tako i stvaralaštvo Biserke Šoštarek uzima sve veće mjesto na širokoj i nadasve vrlo plodnoj poljani njezinog životnog poziva. Prije svega to je rad s ljudima. Ono što najviše fascinira u stvaralaštvu ove autorice je širok spektar zvanja i raznih struktura ljudskih interesa.
 
Tu su glazbeni orkestar, obitelj, svećenik, časna sestra, bakice, domaćice, čitači i čitačice, zatvorenici, klaunovi, intelektualci, povijesne ličnosti i razni naizgled "mali", obični ljudi čiji se karakter i originalnost očituje u pomno dizajniranim garderobnim rješenjima, izuzetno pipljive i zahtjevne obrade. Naime, radi se o filigranski preciznim i do sitnih detalja osmišljenim opravama koje se ne bi posramili dizajneri nekih modnih salona. (Vedran ŠILIPETAR)
 

Podijeli: Facebook Twiter