Izgubljeni miraz Petra Dugandžića

U crnom i pod srebrnom maskom u performansu "Izgubljeni miraz"
U crnom i pod srebrnom maskom u performansu "Izgubljeni miraz"

Malo je Rovinježa za njega znalo, a neuobičajeno se velik broj posjetitelja odazvao plesno-slikarskom performansu "Izgubljeni miraz" Petra Dugandžića, upriličenom dijelom u novoj slikarskoj galeriji, a dijelom na kamenom trgu starogradske jezgre ispred Oratorija. U fokusu zanimanja gledatelja našle su se članice Plesne grupe Roxanne u bijeloj baletnoj opravi te autor koreografije Petar Dugandžić u crnom kostimu i pod srebrnom maskom.

Polufinalist "Supertalenta"

- Riječ je o rajskim pticama koje prekrasno plešu. Osim što ih povezuje pokret i ljubav prema plesu, po svemu ostalom su različite i upravo zato im maske prikrivaju lica. No, kulminacija plesne točke događa se kada skidaju te maske i pokazuju svijetu tko su one iznutra i kako izgledaju, objašnjava Dugandžić, naglašavajući da je poanta perfomansa: Ne srami se onog što jesi.

A da se ne srami, nego ponosi onim što jest Petar Dugandžić svijetu je počeo pokazivati poodavno. Prvo u rodnom Ljubuškom, a potom i na hrvatskoj dalekovidnici kao polufinalist showa "Supertalent". Svestran umjetnik, plesač i maneken te "dečko" Franke Batelić u spotu singla "Pred svima", od ove je zime i cjelogodišnji građanin Rovinja, a ne kao dosad samo ljetni animator.

- Grad me zarobio, začarobirao. Ovdje sam, osim što sam upoznao Rovinj, počeo spoznavati sebe i svoje mogućnosti. Grad me prihvatio i dobro se osjećam, taj feeling želim zauvijek zadržati, kaže Duganžić, koji je sreću pronašao i u Plesnom klubu Roxanne, čiji je plesač, koreograf i scenograf. Pod njegovom je dirigentskom palicom osmišljena Noć vještica, ove godine prvi put organizirana na Trgu, u znaku zombija i bundeva, ali i odličnog "Thrillera" Michaela Jacksona koji je utjerao "strah u kosti" okupljenima.

Tajna broja 23

Dugandžić se strastveno bavi i slikanjem. Slika Sunce i ima ga namjeru naslikati 23.000 puta - neke od tih slika bile su dio performansa "Izgubljeni miraz".

- Do svoje 46. godine, dakle više od dva desetljeća, namjeravam naslikati 23 tisuće slika. Počeo sam prije dvije godine i do danas ih je 1.300, uredno katalogiziranih i numeriranih. A zašto slikam Sunce i zašto stremim broju 23 (izložba je otvorena u 19.23 sati, op. n.), ne znam. Za Sunce kao simbol života, topline i radosti znam razlog - usmjeriti svijet i ljude da budu naklonjeniji prema sebi i drugima i manje nestrpljivi. Svojim slikama rađenima tehnikom točkica (pointilizam) želim pokazati da u životu imaš vremena za sve lijepo što želiš. Samo treba strpljenja i rezultati će doći, kazuje Petar. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter