Istrakon u svijetu totalitarizma

Dolazak velikog vođe (A. DAGOSTIN)
Dolazak velikog vođe (A. DAGOSTIN)

Konvencija onih koji streme futurizmu i utopizmu, uglavnom humanističkom iskoraku k boljem uređenju društva, otvorena je u petak u Pazinu veličanjem velikog vođe, imenom i prezimenom Maura Gržetića, inače predsjednika udruge Albus koja organizira događaj.

Mahanje zastavicama, ikonističke slike vođe i fanfare bile su uvertira u večer prožetu događanjima. Trodnevna konvencija znanstvene fantastike Istrakon u Spomen domu se odvija na temu Distopija ili antiutopije, kako je kome draže, a povod je obilježavanje 65. godišnjice izdavanja slavne knjige Georgea Orwella "1984." koja s vremenom dobiva dodatno na vrijednosti.

Prvi događaj otvoren je popularnoznanstvenim predavanjem u velikoj dvorani Spomen doma već znamenitog Korada Korlevića na temu "Kolaps kompleksnih društava", da bi se na njega nastavio vrsni fizičar Davor Horvatić s temom "Što je to život? Pogled jednog fizičara" koji je ovoga puta zabrazdio u široko polje humanističkih znanosti s pogrešnim podacima. Zanimljivo je bilo na druženju s piscima "regiona" koji je vodio Davor Šišović u podrumskoj dvorani Spomen doma za što nije bilo previše zainteresiranih. Tu su se predstavili cijenjeni srpski pisci znanstvene fantastike Goran Skrobonja, Darko Tuševljaković i Pavle Zelić.

Iz događanja moramo izdvojiti ponovno prikazivanje znanstvenofantastičnog filma "Her" odnosno "Ona", koji prikazuje fiktivni budući svijet u kojem računala i ljudi postaju ljubavnici, zatim spomenimo predavanje Ratka Martinovića "Društveni poredak kroz SF literaturu" te razne turnire u igrama od kojih je najinventivniji "Lov na blago" koji, usred noći, s postavljenim zagonetkama koje je vrlo teško dokučiti, tjera natjecatelje da traže tragove po širokoj okolici Pazina.

Uz masu štandova na kojima su se mogle nabaviti znanstvenofantastične knjige i slično moglo se i oslikati lice za što je bila zadužena pazinska likovna umjetnica Luisa Ritoša. Tijekom subotnjeg dana popularan je bio Fažol replikator odnosno kuhani grah za koji se stvorio dugačak red ispred Spomen doma.

Udav najbolji za žiri, Ovrha za publiku
Pošto je manifestacija koincidirala s koncertom u sklopu Hrvatskog glazbenog festivala u diskoteci Magnus smještenoj u istom Spomen domu, koji doduše nije baš bio posjećen, miješali su se tu punkeri i metalci s "geekovima" u pozitivnom ozračju.

U Magnusu su nastupili pulski sastavi Bendover (punk/rock/ska/reggae), Udav (noise), Mortal Divinity (metal) i ovRHa (punk) te pazinski LightLighters (hard/progressive rock). Prema stručnoj komisiji najbolji je bio pulski Udav, za koji se već moglo čuti dosta pohvala, dok je prema ocjeni pazinske publike pobijedila pankerska ovRHa. Poseban gost večeri bila je pulska grupa Sake. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter