Istra postaje planska filmska destinacija

U filmu "Željezni križ"( 1977.) glumio je i Igor Galo
U filmu "Željezni križ"( 1977.) glumio je i Igor Galo

Prije tri mjeseca pozornost filmofila, ali i brojnih nezaposlenih ljudi privuklo je angažiranje stotine lokalnih statista za potrebe snimanja "Borgie" u pazinskom i svetvinčetskom kaštelu, Bermu te pulskoj Areni. Snimanje treće i završne sezone serije o ozloglašenoj obitelji iz 15. stoljeća u dominantno francuskoj produkciji, iznova je osvijetlilo ogromne potencijale, ali i dugu i bogatu tradiciju Istre kao filmske destinacije. Ne čudi stoga što su to prepoznali i oni s poslovnim nervom, ne pritom bez iskustva u filmskoj i medijskoj industriji. Nakon višemjesečnih pregovora s eminentnim filmskim stručnjacima, jučer je, kako je priopćeno iz Kabineta istarskog župana, učinjen prvi konkretan korak kojim bi se Istra trebala razvijati kao destinacija filmske produkcije.

Istra ima idealne setove za filmove

Naime, Istarska županija i rovinjska tvrtka Istria Film Productions d.o.o. jučer su potpisale pismo namjere s ciljem promicanja i razvijanja Istre kao lokacije za snimanje igranih filmova, televizijskih serija, TV reklama i ostalih audio-vizualnih projekta inozemne i domaće produkcije.

Pismo namjere potpisali su istarski župan Valter Flego i direktor Istria Film Productions d.o.o. Dejan Karaklajić, uz prisustvo načelnika županijske uprave Istarske županije Valerija Drandića te programskog direktora medijske kuće B92 Igora Stoimenova iz Beograda.

Dejan Karaklajić, inače, poznati je filmski i televizijski redatelj, tvorac poznatih jugoslavenskih filmova "Ljubavni život Budimira Trajkovića" i "Erogena zona", popularnih TV sadržaja te stotinjak reklama. Dugi je niz godina živio i radio u SAD-u i Norveškoj, a nedavno se vratio u rodni Beograd.

Igor Stoimenov producent, redatelj te programski direktor medijske kuće B92 također iza sebe ima bogato iskustvo na području dokumentarnih filmova, serija i televizijskih reklama.

Oni ocjenjuju da je Istra sa svojim prirodnim ljepotama, povijesnom baštinom te živopisnim gradskim ulicama predstavlja idealne setove za filmska dijela te će privući filmske ekipe, kojima će spoj geografskih različitosti, povijesnih građevina, arhitektura i krajolika biti neodoljiv. Također, prednost Istre je i njezina lokacija kao i dobra povezanost s europskim tržištima, na kojima je ova grana industrije veoma razvijena.

Višestruke prednosti i koristi

Župan Flego smatra kako bi prednosti za Istru, u tom pogledu, bile višestruke. Osim što je filmska i reklamna industrija visoko profitabilna, time bi se Istru dodatno promoviralo u svijetu.

Najvažnijim, pak, župan smatra mogućnosti koje bi se pružile za istarske poduzetnike i obrtnike, ali i nova zapošljavanja lokalnog stanovništva. U tom cilju, idući korak je uspostavljanje filmske komisije koja bi se, pored ostalog, bavila prekvalifikacijom djelatnika za zanimanja potrebna u filmskoj industriji. (Z. ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter