Istra i Trst kao neiscrpna inspiracija za blues

Frank Get (Raffaella VISMARA)
Frank Get (Raffaella VISMARA)

Tršćanski kantautor i multiinstrumentalist s istarskim korijenima, Frank Get, svoj najnoviji album "Rough Man" promovira koncertno već više od godinu dana. Prošle godine predstavio se koncertno pulskoj i labinskoj publici, a uoči odlaska na koncertne nastupe u Americi, nastupit će u fažanskom Arboretum Pubu, na specijalnoj koncertnoj promociji albuma u akustičnoj verziji.

Inače, Frank Get je pjevač, basist i gitarist s bogatom 30-godišnjom karijerom u sklopu koje je objavio 13 albuma, održao brojne koncerte, a i surađivao s eminentnim glazbenicima. Na najnovijem albumu "Rough Man" nalazi se 16 autorskih pjesama, te dvije obrade, a o albumu Frank kaže: "Ovaj album mi je vrlo važan. Osjećam da je ovo kao novi početak moje karijere. Novi početak nakon dugog putovanja u moju prošlost, nakon što sam dobro istražio vlastitu dušu".

Njegova povezanost s Istrom iščitava se i u jednoj od pjesama s novog albuma - to je pjesma "Mine Distaster", koja progovara o nesreći u rudniku u Raši u Istri gdje je 185 ljudi izgubilo svoj život. Raša nije slučajno završila u pjesmi – naime, Frankova majka je iz Raše.

Uoči koncerta u Fažani i američke turneje, razgovarali smo s Frankom.

- Već sljedeće srijede, 11. siječnja, polijećem za Sjedinjene Američke Države, i ostajem dva tjedna, a sa mnom ide i gitarist Anthony Basso, koji i inače surađuje i nastupa s mojim bendom. Prvog tjedna nastupamo u Asbury Parku u New Jerseyu, u sklopu festivala Light of Day. Taj festival je inače humanitarnog karaktera, te se kroz razdoblje od četiri mjeseca održava svake godine na raznim lokacijama u Europi, Kanadi i SAD-u, a inicijator festivala je Bruce Springsteen. Sredstva prikupljena na ovom festivalu, koji je pokrenut još 1998. godine, namijenjena su istraživanju lijeka za Parkinsonovu bolest, a Springsteena je sve pokrenuo nakon što su upravo 1998. godine njegovu menadžeru i prijatelju Bobu Benjaminu dijagnosticirali Parkinsonovu bolest.

Također, održat ću solo koncert u klubu Stone Pony, i velika mi je čast što ću opet imati priliku nastupiti u ovom klubu gdje su koncerte održali legendarni blues i rock glazbenici, a zanimljivo je i da je u ovom klubu karijeru počeo i Bruce Springsteen. Nadalje, s Anthonyjem ću nastupiti u Pinball Museumu u Asbury Parku, a u subotu, 14. siječnja, bit ću gost na rođendanu Boba Benjamina.

Vikend kasnije održat ćemo nekoliko koncerata u New Yorku, između ostalog u kultnom klubu Bowey Electric.

Ovo je drugi put da sam dobio poziv da sviram u Sjedinjenim Američkim Državama, a tu veliku zaslugu ima moj prijatelj Joe D'Urso, koji je i sam kantautor, a inače je iz New Jerseya i veliki je prijatelj Brucea Springsteena te je umjetnički direktor manifestacije Light of the Day. Bit će to i prilika za druženje i svirku s dragim prijateljima, s Joe D'Ursom, Williejem Nileom, Jamesom Maddockom, Vinijem Lopezom…

- Na turneji ste više od godinu dana…

- Inače, Rough Man Tour je počeo u studenom 2015. godine, i još uvijek je "on the road". Svi koncerti u sklopu ove turneje su mi podjednako lijepi i emotivni, a posebno su mi dragi koncert s Joe D'Ursom prošlog ljeta, kao i na festivalu Buscadero Day, zatim nastup s Williejem Nileom… No, moram reći da mi je koncert u labinskom Rock Caffeu prošle godine bio izuzetno emotivan, jer sam imao priliku upoznati i razgovarati s ljudima koji žive u mjestu gdje je rođena moja majka, a isto tako vidjeti mjesta i čuti priče o zbivanjima i tragedijama s tog područja. To su stvari koje su se dogodile u prošlosti, a mislim da je došlo vrijeme da počnemo razmišljati da smo svi jednaki i da treba zaboraviti na podjele i sukobe koji su nas razdvajali u prošlosti.

- Album "Rough Man" objavljen je krajem 2015. godine, kad je i počela turneja. Pripremate li nešto novo?

- Da, spremamo novi album - bit će to 14. album u mojoj diskografiji, a s tim albumom zatvaram neku vrstu trilogije koja je započela s albumom "To Milk a Duck" koji sam snimio s grupom Ressel Brothers. Na tom albumu počeo sam istraživati osobe i zbivanja u našim krajevima, počevši s Josephom Resselom, a nastavio sam istom tematikom na "Rough Man", gdje sam se pak koncentrirao na priče vezane za moju obitelj. Za nadolazeći album spremam pjesme u kojima progovaram o anegdotama s područja Trsta i Istre.

- Što spremate za koncert u četvrtak u fažanskom Arboretum Pubu?

- Priredit ćemo specijalni "unplugged" koncertni nastup, i to kao trio - uz mene će nastupiti basistica i pjevačica Tea Tidić te pijanist Andrea Reganzin. S obzirom da predstavljamo album, na repertoaru će biti puno pjesama s albuma "Rough Man", ali svirat ćemo i neke od pjesama s mojih prijašnjih albuma kao i nekoliko cover pjesama - ali to neka bude iznenađenje. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter