Istra gourmet tour - večere u Gračišću i Buzetu

Buzetski odrezak
Buzetski odrezak

Manifestacija Istra gourmet tour, koju organizira Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije ide dalje. Nakon večera po promotivnoj cijeni od 120 kuna, koje su održane u Poreču i Labinu, nove će se održati u četvrtak, 7. veljače, u Gračišću u konobi Marino te 21. veljače u buzetskoj konobi Đino.

Kako je kazao renomirani ugostitelj Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore, manifestacija Istra gourmet tour odlično napreduje, odaziv na večere je jako dobar, a gosti zovu i raspituju se kada će biti iduće.

- Moram iskoristiti ovu priliku te naglasiti da su sve večere, iako imaju promotivne cijene, otvorenog tipa i na njih mogu doći svi, a ne samo članovi udruženja, ali uz prethodnu najavu i rezervaciju mjesta, kazao je Černjul.

Kazao je da su gosti jako zadovoljni te je dodao da korist imaju i ugostitelji, vlasnici objekata u kojima se večere održavaju jer se međusobno druže i razmjenjuju iskustva. Černjul je istaknuo da je u cijeloj priči, osim promocije ugostiteljskih objekata, bit u promoviranju domaćih, autohtonih namirnica te domaće istarske kuhinje.

Konoba Marino, kazala je njezina vlasnica Svetlana Buljan, nudit će za predjelo hladni istarski pjat (pršut, sir, kobasice), za glavno jelo kobasice, ombolo, kupus i polovice krumpira, a za desert fritule i kroštule. Sve će se zaliti čašom domaćeg vina. Nažalost, s obzirom na to da je kapacitet ovog objekta skroman, mjesta u njemu više nema.

Đino Rušnjak, vlasnik konobe Đino, za predjelo će nuditi pršut i sir, zatim fuže sa šugom od divljači, raviole sa sirom i vrganjima te buzetsku nedevu. Glavno jelo je buzetski odrezak - panirana teleća fetina punjena sirom pršutom i tartufima, a za desert fritulice.

Dodajmo na kraju da 7. ožujka Istra gourmet tour stiže u Šišan - u restoran Vela Nera, a 21. ožujka gostuje u rovinjskom restoranu Feral. U svibnju će se pak u Pazinu održati sedmi Gastro okusi Istre.

Na pitanje kako to da se u manifestaciju, koja je očito odlično prihvaćena, nije uključeno više ugostiteljskih objekata, Eros Sorić, tajnik Obrtničke komore, naveo je da su se u prvom krugu gostima odlučili predstaviti predsjednici sekcija, da bi probili led, no da će se ove godine u nju zasigurno uključiti više objekata. (Napisala i snimila B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter