Istarski vinari oduševili posjetitelje na WineRI

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi putevi vode u Rijeku, pravilo je koje je vrijedilo barem u posljednjih nekoliko dana kada se u samom središtu grada, veličanstvenoj Guvernerovoj palači, održavao WineRi 2017, međunarodni eno-gastro festival koji je privukao velik broj domaćih i stranih posjetitelja. Marketinška agencija Aha Marketing pobrinula se, u suradnji sa sponzorima, partnerima i pokroviteljima, za organizaciju ovog jedinstvenog eventa koji je na neki način prodrmao Rijeku iz zimskog sna. Posjetitelji su svakako imali razloga za zadovoljstvo, a svoje oduševljenje nisu krili niti izlagači i razna udruženja proizvođača koji su ovim putem dobili priliku predstaviti se u najboljem svjetlu. 

Vinski hram boga Dionisa

"Guvernerovu palaču pretvorili smo u pravi Dionisov vinski hram", s osmjehom su isticali organizatori, a to je zasigurno i misao koja je proletjela kroz um svih prisutnih s obzirom kako je ovaj festival bio upravo to, festival u punom smislu te riječi. Već na samom ulasku u palaču, interijer je oduzimao dah posjetiteljima, a za spektakularan uvod pobrinuli su se Halubajski zvončari koji su glasno i jasno otvorili WineRi. Festival je okupio proizvođače vina i likera, odnosno rakija iz Hrvatske i regije, ali i proizvođače suhomesnatih delicija, sira i ostalih mliječnih proizvoda te ulja i čokolade. U sklopu festivala više od 70 izlagača predstavilo je oko 300 svojih vrhunskih vina, a među njima je dakako bilo i 15-ak istarskih vinara, Franc Arman, Franković, Romeo, Misal, Deklić, Poletti, Banko, Legovina, Medea, Kabola, Pilato, OPG Dobrovac, Moreno Ivančić, te prestižene rakije Aura koji ne propuštaju ovakve događaje i priliku predstaviti svoju bogatu aktualnu ponudu. Uz kvalitetna vina su predstavljene i razne gastronomske delicije u kojima su posjetitelji zasigurno uživali, a tu su bili i stručni sommelieri te ostali vinski i kulinarski eksperti koji su stajali na raspolaganju za sva pitanja i savjete. Također, organizirane su i razne radionice i predavanja u režiji domaćih, ali i stranih stručnjaka čija su iskustva i objašnjenja praćena s punom pozornošću publike. Osobito su bile interesantne vinske radionice poput one "Knjiga i vino se vole" te predavanje sommeliera Damira Zrne pod nazivom "Slaganje vinske karte" koje je zaintrigiralo sve prisutne. 

WineRi je projekt namijenjen da traje

Cilj ovog festivala, kako su istaknuli sami organizatori, bio je približiti proizvođače i potrošače, uhvatiti dobru pripremu za novu turističku sezonu te razvijati kulturu vina i autohtonih proizvoda, a u tome su zasigurno i uspjeli. WineRi je pobrao brojne pohvale nakon ovog premijernog izdanja, a već i prije početka samog festivala bilo je jasno kako je ovo jedan projekt koji ima glavu i rep, smisao i potrebu, festival koji je već sada jedan od najvećih takvih u Hrvatskoj. Pored brojnih proizvođača, kako vina tako i ostalih proizvoda, osobito onih autohtonih, te stručnog osoblja - organizatora, sommeliera, majstora kuhinje i vinskih podruma koji su spremni uložiti veliki trud, a posebice posjetitelja koji su već na prvu prepoznali važnost i kvalitetu ovog projekta, WineRi zasigurno ima ogroman potencijal pretvoriti ovo u tradiciju koja će trajati i u kojoj ćemo svi skupa moći još godinama uživati. (PIŠE mr. oecc. Andrea PANČUR/PROMO)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter