Istarski pršut, ovčji sir i bira San Servolo

Simon Grbac s mladom ekipom zaposlenika pivovare
Simon Grbac s mladom ekipom zaposlenika pivovare

Na rustikalno postavljenom stolu ovčji sir s medom i maslinovim uljem, pršut, friško ispečeni kruh i vino? Ne, već prava domaća bira! Ona s etiketom San Servolo, nazvana prema zaštitniku Buja, koja je iz obiteljske mini pivovare nadomak starogradske jezgre počela izlaziti prije nepunih mjesec dana.

Bujska pivovara d.o.o. osnovana je početkom godine, otkriva nam Simon Grbac, njezin vlasnik zajedno s bratom Goranom i bratićem Markom, i proizvodi malu seriju sasvim posebnog, nepasteriziranog i nefiltriranog, u bocama refermentiranog piva isključivo od ječma, hmelja, prirodne vode iz izvora Sveti Ivan u dolini rijeke Mirne i kvasca.

Premium crveno i Svijetlo (lager) pivo San Servolo napravljeni su prema vlastitom receptu i vareni poštujući njemački zakon o čistoći piva iz 1516. godine. S posebnom pažnjom odabrane su boce i čaše te dizajnirane etike sa srednjovjekovnim štihom pa pivo predstavlja i originalan poklon.

- Na ideju smo došli prije približno godinu dana. Jedan je moj kolega na Bujštini doma počeo praviti pivo. Tu su krenule degustacije i ideja da napravimo nešto drugačije od već prisutnih proizvoda na hrvatskom tržištu.

Malo smo se premišljali, posebno zato što nitko od nas nema baš nikakve veze s pivom? Osim što ga volimo!, uz smijeh priča Simon, po struci elektrotehničar.

Ulaganje je bilo prilično veliko zbog skupe pivarske opreme čije su dijelove nabavili u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj, a zahtjevno je bilo i ispoštovati sve zakonske propise, no čini se da su dobro procijenili mogućnosti.

Ovo je trenutno jedina mini pivovara u Istri koja proizvodi pivo samo za tržište. Prema Simonovim saznanjima aktivne su još dvije, ali rade u sklopu ugostiteljskih objekata. Ova bujska zasad je smještena u prizemlju obiteljske kuće, na stotinjak četvornih metara. Tu se mjesečno proizvede 15-ak tisuća litara piva, koja plasiraju isključivo u poznatim restoranima, agroturizmima, konobama i kafićima, uglavnom na Bujštini. (K. FLEGAR; snimila J. PREKALJ)

Kako nastaje bujsko pivo?

- Najprije je potrebno izvući sok od ječma da bismo dobili boju i slad koji se kasnije pretvara u alkohol. Za svijetlo pivo koristimo isključivo pilsen svijetli ječam, odnosno slad, a za crveno kombinaciju svijetlog i karameliziranog.

Nakon mljevenja slada slijedi ukomljavanje, zatim cijeđenje, kuhanje, dodavanje hmelja, pa hlađenje, sedmodnevna fermentacija i isto toliko dugo odležavanje, punjenje i još dva-tri tjedna odležavanja u začepljenim, okomito položenim bocama.


Pivo koje voli istarske specijalitete

Premium crveno pivo savršeno se slaže s ovčjim sirom, medom i maslinovim uljem, pršutom, rižotom s kobasicama i crvenim radičem, tagliatellama s bijelim tartufom te tagliatom na rukoli i gratiniranim ovčjim sirom.

Svijetlo (lager) valja probati uz svježi sir i skutu, krem juhu od divljih šparuga, fuže s domaćom piletinom, teletinom pod pekom, ali i pizzom
.
 


Podijeli: Facebook Twiter