Istarske toplice: Na stijeni lik Majke Božje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U Istarskim toplicama nešto se čudno događa na duhovnom planu. Mislio sam da mi se pričinjava, ali mnogi su mi to potvrdili. U kamenoj udubini nasred gorostasne stijene nazire se lik nalik na onaj Majke Božje", povjerio nam je gotovo u jednom dahu vlasnik Lječilišta Istarske toplice Mirko Kliman, upravo na dan kada su u Lječilištu slavili Majku Božju od Zdravlja, zaštitnicu Toplica.

- Na nepristupačnom je dijelu stijene, to sigurno nije ljudsko djelo. Garantiram da ga nitko nije naslikao jer je to nemoguće. Lik Majke Božje pojavio se da štiti ovo sveto mjesto, mjesto zdravlja i blagoslovi ga na taj način. Za mene je to pravo čudo, rekao nam je 67-godišnji Kliman. Čudo ili igra prirode, pitanje je. Jedno je međutim sigurno, Toplice su sve više na glasu ne samo kao mjesto zdravlja već i mjesto duhovne obnove.

U srcu Motovunske šume, poznatom po tartufima i izvorima ljekovite sumporne vode, uz lječilišni, nekako spontano razvijaju i vjerski turizam. Prije deset godina posvetili su kapelu Majke Božje od Zdravlja u samom hotelu Mirna, prije dvije godine od podnožja pa sve do vrha 85 metara visoke gorostasne stijene postavili su postaje Križnog puta. Lani je postavljena jedna mala kapelica s kipom Majke Božje u podnožju Križnog puta, a Kliman je iznad nje u stijeni nedavno opazio lik žene u plaštu sličan kipu kakav se nalazi upravo u toj maloj kapelici.

Uz mnoga svetišta uređene su postaje Križnog puta, a ovo je vjerojatno jedino lječilište na svijetu nedaleko kojeg se proteže Križni put. Puno njih koji su ozdravili u Lječilištu, zahvaljuju se Bogu na tome i strmim se putem penju i mole u ruševnoj crkvici na vrhu stijene. Crkvica se uzdiže se nedaleko mjesta, sa kojeg je prema legendi skočila krivo optužena djevojka. U želji da dokaže svoju nevinost, popela se na strmu stijenu i skočila. Ostala je živa, a tamo gdje je pala, u podnožju, nastali su izvori ljekovite vode, ispričao nam je Kliman. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter