Istarske dizajnerice na London Fashion Weeku

Martina Herak na LFW-u
Martina Herak na LFW-u

Svatko tko želi nešto napraviti, vidjeti ili biti u modnom svijetu ovih je dana u Londonu, trenutnoj modnoj prijestolnici gdje se modna svita nakon New Yorka prošlog petka preselila u britanski megalopolis, a nakon toga krenut će put Pariza, Milana… Tu  vladaju sasvim neka druga pravila - Milano je industrija, klasika i elegancija, Pariz je centar visoke mode, New York je urban i komercijalan, a London je ekscentričan i mladalački. Na neki je način u Londonu esencija mladosti pretočena u styling. I to se osjeća na svakom koraku.

Bitan je i pravi hashtag

London je trenutno sav u znaku LWF-a: od kolačića do trgovina i brojnih revija. A sve se odvija po strogo zadanim pravilima. Velike revije su za velika afirmirana imena, manje za ona mala, pop up shopovi za imena koja se probijaju i dizajnere koji nemaju toliko novaca i do britanske su prijestolnice potegnuli jer su svi tamo koji nešto znače u svijetu mode. Jer, nikada se ne zna kada će ti se posrećiti, jer osim talenta i još većeg rada, za uspjeh je potrebna i doza sreće, a to znači dobar buyer (kupac), a sve više i blogger koji će staviti pravi hashtag. A čitav grad trenutna je jedna velika modna pista, ekscentrični blogeri koji su modne novinare bacili u drugi plan naslikavaju se na svim događajima i jako su (si) važni. Revije se snimaju mobitelima i u trenutku su dostupne svakome, a u zraku je pozitivno uzbuđenje pred svakom kolekcijom.

Eklektičnost, nepredvidljivost i maštovitost je ono što povezuje sve kolekcije koje u sebi nose jaku dozu teatralnosti, a moda se sve vise miješa s kostimografijom. Bas kao što je i Shakespeare rekao "Cijeli svijet je pozornica". U ovom trenutku, govoreći modnim diskursom, u Londonu to je prava pozornica stila u kojoj je svaka minuta itekako važna.

A među stotinjak sudionika prošlog su vikenda na Londonskom tjednu mode sudjelovale i dvije Istranke – Staša Randall Doblanović, Puljanka s londonskom adresom i Martina Herak iz Poreča.

Martina Herak u subotu je sudjelovala na reviji Oxford Fashion studija na Liverpool Streetu. Okosnica njezine kolekcije u crnim i sivim tonovima je asimetrija što je i sama dizajnerica potvrdila.

- U mom radu uvijek je prisutna asimetrija, jer je ona prisutna i u mom životu. Ja rastem sa svakom svojom kolekcijom i radim specifičnu odjeću, koju mahom plasiram na inozemnom tržištu, uzbuđeno je nakon revije komentirala Martina čije je ovo treće sudjelovanje na LWF-u.

Na stažu kod Rolanda Mouretta

S druge strane u centru Londona, Sohou u pop up shopu svoju je kolekciju, u zanimljivom internacionalnom društvu od Australije, preko Brazila, Dubaija do Moldavije prezentirala Staša Randall. Vrhunski krojevi koji izgledaju kao da je zanat ispekla u britanskoj modnoj školi, a ne na zagrebačkom TTF-u te minimalizam s jedne strane i materijali bogate teksture savršeni su amalgam profinjene kolekcije koja do kupca ulazi izradom i senzibilitetom. Taj senzibilitet vidljiv je i u samom pristupu radu ove mlade dizajnerice čije modele u Labinu šije pogon INPROMO - udruga za zapošljavanje invalida. Njezin potencijal prepoznao je i Roland Mourett, dizajnersko ime za probrane koji je uz Burberry apsolutna zvijezda ovogodišnjeg LFW-a, a kod koga je pulska dizajnerica prije nekolika tjedana završila stažiranje, a kako stvari stoje vjerojatno to neće biti jedino.

Hoće li ove dvije Istranke uspjeti u nepredvidljivom svijetu mode vidjet ćemo, ali je već samo po sebi uspjeh doći do LFW-a. I možda je ovo pravi trenutak za promjenu one stare izreke o svijetu i mladima, jer danas na mladima u Hrvatskoj, čini se, ostaje isključivo zapadni svijet. Stoga, naše dizajnere treba prigrliti, zgrabiti i slaviti i nositi. Jer trava (pa bila i ona engleska) nije zelenija kod susjeda. (Iz Londona Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter