Istarska ljestvica u Omišu


Treću nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, Brončani štit, dobila je Ženska klapa Teranke iz Pule, u velikoj završnici ženskog dijela 49. festivala dalmatinskih klapa održanoj proteklog vikenda u Omišu. U finalnoj večeri ženskih klapa u petak je slavila klapa Armorin iz Zagreba koja je kao apsolutni pobjednik na Trgu sv.

Mihovila, osvojila Zlatni štit i Zlatni leut, odnosno prve nagrade žirija i publike. Druga nagrada žirija, Srebrni štit, pripala je klapi Stentoria iz Daruvara.

Publika je drugo mjesto i Srebrni leut namijenila ženskoj klapi Ankora iz Podstrane, a treće mjesto i Brončani leut klapi Fjoret iz Makarske. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radilo je u sastavu: dr. sc. Vladan Vuletin, mr. Marijo Krnić, prof. Jasminko Šetka, Mićo Friganović, mr. Nera Gojanović Kljajić, dr. sc. Mirjana Siriščević i prof. Branko Starc.

Na završnoj večeri muških klapa održanoj u subotu klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog osvojila je prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva. Druga nagrada žirija pripala je klapi Arti iz Lumbarde, dok je treću nagradu žirija dobila klapa Bunari iz Vodica koja se ujedno izborila i za prvu nagradu publike. Publika je drugo mjesto namijenila klapi Mriža iz Splita, a treće mjesto klapi Krunik iz Kučina.

Muškoj klapi Pinguentum iz Buzeta nagrada žirija izmakla je za 0,1 bodova. Kroz program omiškog finala po scenariju akademika Jakše Fiamenga, uz izravni prijenos na Hrvatskoj televiziji, finalnu večer muških klapa vodili su Branko Uvodić i Edita Lučić Jelić.

Iako je Pinguentinima - koji su 2011. godine pobijedili u superfinalu festivala, 2013. godine osvojili prvu, a lani drugu nagradu žirija i postali jedina istarska klapa pobjednica omiškog festivala i jedna od rijetkih hrvatskih klapa ponosni vlasnik omiških štitova svih triju boja - ove godine nagrada izmaknula doslovce za dlaku, visoko su postavili ljestvicu.

Naime u finale, za koje su se poput Teranki izborili na izbornim večerima, hrabro su ušli s dvije interpretacije u istarskoj ljestvici - "Bilo vavek veselo" Ivana Matetića Ronjgova i "Galiotova pesan" Krešimira Magdića na tekst Vladimira Nazora. Ovo je vjerojatno prvi put u povijesti omiškog festivala da se narodna istarska pjesma u obradi istarskog skladatelja pjevala na Omišu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter