Igor Dražić večeras o vinilima na 45 okretaja


Glazbena slušaonica "Spirala vinila", putovanje gramofonskim pločama kroz vrijeme i prostor, uz znane i raritetne vinile, nastavlja se večeras u Dnevnom boravku DC Rojc, s početkom u 18 sati. Ovaj je put vinil-maher, glazbeni urednik večeri, Igor Dražić koji je pripremio temu koja predstavlja pravu glazbenu poslasticu za sve prave diskofile - vinili na 45 okretaja.

- Kad glazbofili i diskofili pričaju o svojim kolekcijama gramofonskih ploča, obično govore o albumima i longplejkama. Rijetko se koji hvali svojom zbirkom singlica. Singlice su nekako, čini mi se, diskriminirane. I to smatram u najmanju ruku čudnim, da ne kažem nepravednim, jer se na njima nalaze zapisane tolike audio dragocjenosti koje se nigdje drugdje ne mogu ni čuti, ni naći. A po mom skromnom mišljenju, obično se pravi "dragulji" nalaze na B strani ploče. Osim toga, za razliku od LP-a, vrijedna singlica u jednoj minuti napravi 45 revolucija, kaže Igor Dražić.

Neki od izvođača koji će se večeras "vrtjeti" na 45 okretaja su Grupa 220, Drago Mlinarec, Pankrti, Film, Dr. Feelgood, Specials, Dead Kennedys, Strelnikoff, Fugazi, Big Black, Nick Cave, Loop, Primal Scream...

"Spirala vinila", mala slušaonica na 33 i 45 okretaja, novi je program Dnevnog boravka u kojemu će, u mjesečnom ritmu, ljudi "od vinila", glazbeni urednici večeri (entuzijasti sa znanjem i pozamašnom kolekcijom vinila) kroz tematski osmišljene glazbene večeri, preslušavanje glazbe s vinila i poneku riječ o glazbi koju slušamo upućivati u znanje o tom nosaču zvuka koji za sve prave poklonike glazbe posjeduje gotovo mistično značenje. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter