Hvalevrijedna gesta tenora divnog glasa i još većeg srca

Jose Carreras (Arhiva)
Jose Carreras (Arhiva)

Jose' Carreras, slavni španjolski tenor, osim prekrasnog glasa ima i veliko srce te istančan senzibilitet za pomoć bolesnima. Budući da je i sam bolovao od akutne leukemije te se uspio izliječiti, danas rado donira svoja sredstva da bi pomogao drugima. Osnovao je 1989. godine zakladu za pomoć oboljelima od limfoma, "Jose' Carreras International Leukemia Foundation", koja daje novi smisao njegovom životu.

Važnost zaklade

Mnoge koncerte posvećuje upravo njezinom radu, a često ponosno spominje da njegova zaklada ulaže godišnje sedam milijuna dolara na istraživanja i vodi španjolski registar koštane srži. Ovom glazbenom virtuozu jako je drago što će sredstva prikupljena na koncertu u Puli, na programu 23. srpnja u Areni s početkom u 21 sat, pomoći ranom dijagnosticiranju ozbiljnih prijetnji dječjem zdravlju te omogućiti ugodniji boravak djeci na rehabilitacijskom programu.

Organizatori koncerta, Nikola Mujdžić Reščić iz Meritum komunikacija i Iva Šalamon Reškovac iz Art hilla u suradnji s partnerima i BINA Istrom, koja i donira sredstva u visini od 500 tisuća kuna, odabrali su dva primatelja donacije.

Zavodu za kardiovaskularne bolesti KBC-a Rijeka nabavit će se pokretni ultrazvučni aparat s kardiovaskularnom programskom podrškom, koji bi se koristio tijekom dijagnostike i endovaskularnog, interventnog liječenja djece. Modernim invazivnim endovaskularnim metodama godišnje se u ovom Zavodu liječi prati i više od 3.500 dojenčadi, djece i odraslih, a najvjerojatnije će taj broj nažalost rasti i dalje. Naime, kardiovaskularne bolesti najvažniji su uzrok smrtnosti u razvijenim zemljama. Iako je posljednjih desetljeća značajno smanjena smrtnost od bolesti srca i krvnih žila zbog primjene preventivnih mjera, bolje, suvremene dijagnostike i učinkovitijih terapijskih postupaka, još uvijek te bolesti predstavljaju značajnu ugrozu za male pacijente, a predviđanja pokazuju da bi do 2020. godine mogle biti vodećim uzrokom smrti.

Drugi dio donacije usmjerit će se Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda iz Pule za uređenje prostora čime će se poboljšati uvjeti boravka i provođenje terapija za djecu s teškoćama u razvoju. U programe rane rehabilitacije i intervencije uz psihosocijalnu podršku uključeno je više od 170 djece iz cijele Istre s raznim teškoćama u razvoju. Aktivno sudjeluju u specifičnim aktivnostima kao što su edukacijsko-rehabilitacijski rad, senzorna integracija, nadomjesna komunikacija, fizikalna terapija i rad s logopedom.

Rana rehabilitacija

Plemenitu akciju podržava i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je prihvatio pokroviteljstvo te osigurao korištenje Arene. Svoju podršku pružili su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kao i Primorsko-goranska županija. Koncert je visokim pokroviteljstvom podržala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Uz već osiguran iznos od pola milijuna kuna, cilj je prikupiti što više sredstava, a svaka donacija i kupljena ulaznica korak su bliže željenom cilju. Stoga pozivaju sve poslovne subjekte i pojedince da se uključe u ovu humanitarnu akciju.

- Isto tako pozivamo sve osobe koje kupe ulaznice na sudjelovanje u akciji #jadoniram. Potrebno je postaviti svoje fotografije s kupljenom ulaznicom uz prigodni originalni post na sve društvene mreže s porukom zašto je važno djelovati humanitarno. Osoba s najoriginalnijim postom za uspomenu će se slikati s Joseom Carrerasom, a deset najzanimljivijih će dobiti ENC uređaj Bina Istre s 500 kuna na računu. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter