Hrabra "Invazija" Petre Gardijan

Petra Gardijan
Petra Gardijan

Prošlog je vikenda, po peti put u Hrvatskoj, uspješno održano 24-satno crtanje stripova. U ovoj disciplini koju je izmislio američki stripaš i teoretičar Scott McCloud i u kojoj svaki sudionik u 24 sata ima cilj nacrtati 24 stranice stripa, tijekom subote i nedjelje okušali su se brojni autori i zaljubljenici u strip u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli, a svi njihovi radovi mogu se pogledati na internetskoj stranici www24satnocrtanjestripa.com.

Pulski dio 24-satnog crtanja održao se u prostoru Strip kluba "Epidemija" na drugom katu Rojca u organizaciji Udruge Art&Music, a među deset prijavljenih autora, zapažen je rad 27-godišnje Puljanke Petre Gardijan, autorice stripa od 24 table pod nazivom "Invazija". Njen je strip hrabra i maštovita autoričina reakcija na mračnu političku stvarnost koja nas okružuje i na lokalnoj i na globalnoj razini. Osim klasične, bile su dozvoljene i druge tehnike - računalna, fotostrip, kolaž…, što je iskoristila Petra, crtajući i intervenirajući na fotografijama i publikacijama.

- Ne bih voljela previše govoriti o svom stripu. Nadam se da on govori dovoljno sam za sebe. Ironično ili na sreću, živimo u državi i općenito sustavu koji svakog dana pruža sve veću inspiraciju i izaziva u nama nezadovoljstvo. Religija, politika ili bilo koji drugi aspekt ima isti nazivnik - krađa osnovnih čovjekovih prava. Akcija zahtjeva reakciju. Ako ne progovaramo javno o onome što nas okružuje i ako zatvaramo oči, postajemo glas bez zvuka, dok nas ta invazija ne gurne preko ruba i u potpunosti izbriše, pojašnjava Petra Gardijan svoje stavove i autorski rad.

Posebnost je 24-satnog crtanja stripa da svi crtači rade u istom prostoru, što se pokazalo inspirativnijim i stimulativnijim načinom nego da ljudi svoja djela stvaraju kod kuće. Budući da svi sudionici zajednički rade, tako se omogućava ljudima uvid u način rada ostalih crtača, što je neprocjenjivo iskustvo koje je teško steći izvan ovakvih akcija. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter