Hommage supi stiže iz Vižinade

Sean Poropat, Jelena Šimunović i Hommage supi (M. RIMANIĆ)
Sean Poropat, Jelena Šimunović i Hommage supi (M. RIMANIĆ)

Studio Sonda iz Vižinade, poznat po brojnim uspješnim dizajnerskim rješenjima, za koje je dobio brojne nagrade i priznanja osmislio je projekt Hommage supi.

"Ovo nije zamjena za supu već suprotno - to je ono što bi trebalo potaknuti na veću promociju supe. Mnogi nam kažu ne možete to raditi, supa mora biti u bukaleti. Da, slažemo se, jer upravo je ovo put kojim se treba doći do bukalete", kaže dizajner Sean Poropat.

Potaknuti činjenicom da se supa sve manje nudi u našim gostiteljskim objektima u Sondi su odlučili napraviti istraživanje, kako bi snimili stanje na terenu u ugostiteljskim objektima, u konobama. To je istraživanje pokazalo da do 176 ugostiteljskih objekata, u kojima bi se trebala nuditi supa, to čine smo 34. Istraživanje je pokazalo da samo naši, domaći gosti traže supu.

To je porazno, kaže Poropat, jer se može dogoditi da se tradicija supe izgubi. Ovo je istraživanje dizajnerski tim Sonde potaklo da osmisliti projekt kojim bi se ljudima koji, zbog svog načina života, nebi kušali supu, supa ipak približi. Tako je nastao projekt Hommage supi, a njegova je svrha da se vidi što je supa i što bi supa mogla biti.

"Supa su njeni sastojci, ali i obred da se dijeli ta bukaleta, da ide od usta do usta. Danas to možda nekomu smeta, jer drugačiji je način života i drugačiji su običaji pa mnogi i zbog toga odbijaju supu", kaže Poropat i naglašava:

"Ovo je projekt po sastavu jednak supi, ali nastojali smo da to bude reducirano, minimalno, da se dobije osjećaj što bi supa mogla biti. Ovaj tanjur koji smo dizajnirali trebao bi biti korak prema pitanju: Dajte da probamo tu supu? Supa se mora dijeliti i zato je tu taj tanjur koji ide na stol iz kojeg se uzima sadržaj, jer ipak to nije supa, već zamjena za supu, a cilj je da supa živi."

Sastavni dio projekta Hommage supi je i brošura u kojoj se na hrvatskom i engleskom jeziku navodi kako je supa tradicionalno zimsko jelo piće, jedinstveno po tomu jer se jede i pije: "Priprema se tako da se u bukaletu stavljalo vino, a u to vino prepečen kruh. Dodavalo se zatim maslinovog ulja, šećera i malo papra. Konzumirala se na danas vrlo nepristojan način: tako da se pilo u krug i potom se sa žlicom jeo kruh koji se razmočio u vinu."

Uz tim Sonde na projektu su radili etnologinja Ivona Orlić i književnik Drago Orlić. Recept za supu pripremio je Nevio Sirotić, a on glasi: pola litre crnog vina, tri žice šećera, sol, papar, kruh i maslinovo ulje. Živjeli! (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter