Hodnik u Rojcu kao mjesto susreta?

(Z. ANGELESKI)
(Z. ANGELESKI)

Pitanje nije što s prostorom Rojca jer se već koristi, nego kako ga reintegrirati da ga korisnici osjećaju kao svoj zajednički prostor. Je li hodnik u Rojcu moguće mjesto susreta korisnika, budući da je u ovako velikoj zgradi teško osigurati središnji zajednički prostor jednako udaljen svima, kazao je Matija Raos, voditelj programa Coworking Croatia tijekom radionice "Participativno uređenje prostora - placemaking", održane pred desetak polaznika u Dnevnom boravku Rojca.

Neupućeni baš posve u sadržaje Rojca, radionicu su, pored Raosa, vodili mladi arhitekti Damjan Uzelac i Ivan Zaninović, a realizirao ju je Savez udruga Rojca u sklopu projekta Making Space for Active Community, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge hrvatske Vlade.

Pritom su promovirali coworking zajednice, navevši uspješne primjere poput kreativnog centra Poligon u Ljubljani i Betahaus u Berlinu. Coworking je orijentiran na fizički prostor za rad kojim se zajedno koriste nezavisni i mobilni radnici zbog opuštene i društvene atmosfere. Usmjeren je na razmjenu i dijeljenje resursa među članovima određene zajednice umjesto osobnog posjedovanja svakog individualnog resursa, uz pet ključnih načela - suradnju, otvorenost, zajedništvo, pristupačnost i održivost.

Prednosti coworkinga su eliminiranje osjećaja izoliranosti (rad od kuće) i društveno integriran samostalan rad u reprezentativnom i cjenovno prihvatljivom prostoru za rad, poticanje kreativnosti, povećanje produktivnosti, zajedničke profesionalno i društveno orijentirane mikroaktivnosti, dolazak do novih poslovnih prilika i suradnika, kao i neformalni i spontani transferi znanja i vještina. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter