Hadžimanov: Mi volimo Pulu i Pula voli nas


Sjajni jazz pijanist Vasil Hadžimanov vraća se sa svojim bendom u Pulu nakon četiri i pol godine pa će večeras u 22 sata u caffe baru Mimoza ljubiteljima dobrog jazza predstaviti studijski album "Can you dig it?" i to na koncertu na kojem je ulaz besplatan. S ovog albuma kao singlovi izdvojene su tri skladbe i to "Country & western", "Treme" i "Taka i taka stvar" za koje su snimljeni i odlični spotovi. Pored autorskih skladbi, na albumu je i nekoliko obrada poput "What it is" Johna Scofielda a Hadžimanov ostaje vjeran jazzu uz primjese nekih etno, primjerice balkanskih elemenata.

Hadžimanov je na sceni aktivno 15 godina, dobro je znan pulskoj publici, više je puta nastupao u Puli i svaki put napravio odličan koncert pa je za očekivati da će tako biti i večeras, a s njim su u bendu i bubnjar Predrag Milutinović, basist Miroslav Tovirac, udaraljkaš Bojan Ivković i gitarist Branko Trijić. Ususret koncertu porazgovarali smo s Hadžimanovim.

- Četiri godine je prošlo između dva albuma "Života mi" kojeg ste zadnji put predstavili u Puli i "Can you dig it?". Što vam se u tom razdoblju zanimljivo dogodilo na glazbenom planu?

- Svašta. Puno koncerata s momcima iz benda, angažmani  filmske glazbe, profesorski rad itd. I taj tempo i dalje traje. Evo sad smo s bendom snimili najnoviji materijal i to live, i to s velikim saksofonistom Davidom Binneyjem.

- Što vas je najviše nadahnjivalo dok ste snimali "Can you dig it?"

- Ta ploča je smišljena, uvježbana i snimljena brzinski. Jednostavno sve je leglo na svoje mjesto iz prve. Idealna priča.

- I dalje na albumu imate "zafrkantskih" pjesama, to vam je izgleda vaš zaštitni znak, da tako kažem?

- Samo ako nam se spontano desi. Ne insistiramo na cirkusu i nemamo namjeru dodvoravati se publici na taj način, ali da smo vesela skupina, jesmo.

- "Treme" je inspirirana New Orleansom, pretpostavljam i da je naslov asocijacija na seriju koja je tamo snimana (a koja kod nas još nije prikazana)?

- Tako je. Ja sam oduševljen serijom i tim gradom i inspiracija je bila momentalna. Sky Vikler i Vukašin Marković su se nametnuli logično kao neko tko voli i razumije tu muziku.

- Jeste li imali prilike posjetiti New Orleans i uživati u tamošnjim jazz klubovima?

- Ne. Bio sam glupi klinac koji se za pet godina života u SAD-u nije uspio sjetiti da otiđe vidjeti ovaj prekrasan grad.

- Kada smo već kod putovanja, koje vas se najviše dojmilo odnosno nadahnulo i djelovalo na vaš rad, odnosno gdje ste najviše doživjeli da je to djelovalo na vas u glazbenom smislu?

- Moram izdvojiti Japan, ali svakako da je svako mjesto na kugli zemaljskoj posebno i budi neku vrstu kreativnosti u umjetniku. (Mladen RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter