Grožnjan - Kranj: Jazzerski most prijateljstva

Gostovanje Ljetne jazz akademije Grožnjan u Kranju (T. TIDIĆ)
Gostovanje Ljetne jazz akademije Grožnjan u Kranju (T. TIDIĆ)

Suradnja koju su prije mnogo godina pokrenuli jazz bard Boško Petrović i renomirani slovenski jazz gitarist Primož Grašič već godinama povezuje Grožnjan i Kranj.

Naime, na njihovu inicijativu, ove dvije općine potpisale su sporazum o suradnji, u sklopu kojeg svake godine polaznici Jazz kampa Kranj gostuju na grožnjanskom festivalu Jazz is Back! BP, a u ponedjeljak su polaznici grožnjanske Ljetne jazz akademije HGM-a nastupili u Kranju.

U sjećanje na Boška Petrovića, koji je i inicirao ovo prijateljstvo povezano jazzom, koncert su otvorili pijanist Neven Frangeš i basist Mario Mavrin, dugogodišnji Boškovi suradnici, koji su izveli jednu od omiljenih Boškovih skladbi, "Django".

Nastupio je i dugogodišnji, redovni polaznik Ljetne jazz akademije Grožnjan, novigradski pjevač i pijanist Sandi Čakalo, uz pratnju bubnjara Jerka Jurina i basistice Tee Tidić. Uz njih, predstavio se i svojevrsni "all stars" band grožnjanske Ljetne jazz akademije - riječ je mahom o nekadašnjim polaznicima koji su danas afirmirani glazbenici, a to su Boškov učenik, vibrafonist Vid Jamnik, zatim basist Goran Rukavina i saksofonist Andreas Marinello te bubnjar Jerko Jurin. Oni su kroz virtuoznu svirku izveli repertoar brojnih jazz standarda, ali i neke kompozicije Vida Jamnika.

U posjet Kranju stigla je i grožnjanska delegacija te su se na početku koncertne večeri brojnoj publici obratili kranjski župan Mohor Bogotaj te grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz, kao i direktor festivala Jazz is Back! BP Neven Frangeš. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter