Goran Bare: U Puli sviramo za svoje gušte!


Goran Bare sa svojim je Majkama posljednji put nastupio u pulskom klubu Uljanik prije skoro četiri godine, na terasi u kolovozu 2010. godine, kada su promovirali svoj posljednji album "Teške boje".

Sutra će u istom klubu, ali u unutarnjem prostoru, taj album izvesti u unplugged verziji, uz presjek ponajboljih ostvarenja dosadašnje karijere poput pjesama "Ja sam budućnost", "Mene ne zanima", "Vrijeme je da se krene", "A ti još plačeš", "Krvarim od dosade", "Iz sve snage"…

S Baretom otvaramo razgovor upravo temom unplugged koncerata, od kojih je valjda najčuveniji onaj Nirvane. Nisu to koncerti bez struje, ali su intimniji, prearanžirani, što nikako ne znači bez energije i dobre komunikacije s publikom.

- Bit će struje, ozvučit ćete akustične gitare?

- Da, svirat ćemo s akustičnim instrumentima, a i pjesme su drugačije aranžirane. Prepolovljeni su ritmovi, usporeniji; više pjevanja, manje deranja. Ali zato ima puno sviranja, ima dosta improvizacije. Nije ništa posebno vježbano, to je čisti užitak. Mi s vremena na vrijeme volimo tako zasvirati; za svoje gušte!

- No, unplugged traži i veću koncentraciju jer se greške više čuju?

- U svakom slučaju. To je čista svirka, a i pjevanje. Iako ima improvizacije, tu nema mjesta velikim greškama. Kad rokaš na struju buka je i nekad se greške ne čuju, prolaze. Kad sviraš na struju najvažnija je energija i glasnoća, a ovdje je energija sasvim drugačija… više nešto kao blues.

- Energičnost Majki sjajno odražava "Iz sve snage", iz daleke 1984., a s druge strane, taj blues, pa i folk/new orleanski senzibilitet odražava sjajna "Daj mi" ('Tamo preko rijeke') iz razdoblja Plaćenika tijekom 90-ih godina.

- "Iz sve snage" sviramo isto. Čisto je sve to, tako i pjevam, ne gubi se na energiji, na snazi. Trebaju ljudi doći to čuti. Ja volim tako svirati, možda zato i što sam malo stariji. Vjerujem da će se ljudima sviđati.

- Kakve su reakcije publike na unplugged nastupe?

- Ludilo. Svirali smo u Beogradu, bila je ludnica, u Zagrebu također. Preferiramo manje prostore.

- Uljanik je primjeren?

- Unutra je super prostor. Svakako je da je naš pravi oblik izražavanja, i moj i Majki, sviranje na električnim gitarama, ali mislim da smo tako dosta svirali u Puli. Dobro je sve osvježiti, predstaviti se iz drugog ugla, drugi pogled na sviranje pjesme, a i na tekst. (Zoran ANGELESKI)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter