Galerija Makina: Obiteljski album Ester Carloni

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U galeriji Makina u subotu navečer otvorena je izložba fotografija Ester Carloni, rodom Puljanke koja od najranijeg djetinjstva živi u Italiji. Carloni donosi obiteljski album fotografija, portrete članova obitelji, pokazavši na taj način kako se Pula mijenjala kroz godine.

Ona je, kako nam je rekla, Pulu napustila kao malena djevojčica 1957. godine. Namjera joj je ovim fotografijama povezati prošlost i sadašnjost Pule te ukazati na promjene koje su se u međuvremenu dogodile.

Majka joj je rođena na Verudi, u tadašnjoj ulici Medea, sada Rabarova ulica, a otac na Punti. Izložba je i posveta njenim pokojnim roditeljima. Od tuda i naziv izložbe "From Via Medea to ulica Ivana Rabara", za koju je autorica prikupila fotografije iz obiteljskog albuma s kraja 19. i dugog razdoblja tijekom 20. stoljeća

Kako piše Laura Salvai za popratni katalog vezano za tu ulicu: "Na početku se nalazi velika vila s prekrasnim parkom, vila baruna von Altenburgera. Tamo živi jedna djevojka lijepih očiju, sa svijetlom budućnošću. Zove se Alida Valli".

Ove fotografije pokazuju nekoliko pulskih veduta, a tu je i dosta portreta raznih članova njezine obitelji - od roditelja tijekom djetinjstva, odrastanja, zajedno s prijateljima, te portreti brojnih drugih članova rodbine.

Carloni oduvijek se vraća Puli, nekada je to bilo za vrijeme godišnjeg odmora, a sada, otkako je umirovljenica, provodi tu znatno više vremena i često joj se pridružuju članovi obitelji. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter