FALIŠ: O cenzuri Pilića i beskompromisnosti Ćurina

Dio radova Alema Ćurina
Dio radova Alema Ćurina

U punom Dnevnom boravku Rojca sinoć je počelo pulsko dvodnevno gostovanje Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ). Program je počeo, a tako je i priveden kraju - borbenim pjesmama u izvedbi pulskog zbora Praksa. Potom su direktor festivala Emir Imamović Pirke i urednik Kruno Lokotar otvorili izložbu Alema Ćurina, a nastavku se predstavio novinar Damir Pilić.

Beskompromisnost

Alem Ćurin poznat je po ilustracijama objavljivanim u upokojenom Feral Tribuneu. To su ilustracije poznate po ekstremnosti u kojima se ogleda Ćurinova beskompromisnost što je na koncu dovelo i do razlaza s Feralom koji mu je odbio objaviti dva ili tri crteža jer su smatrali da je pretjerao.

- Čovjek koji nema nikakvih obzira uspio je nemoguće - inovirao je novinarstvo, opisao je Ćurina Imamović objasnivši da su prije ilustracije služile da bi pratile tekst, a Ćurinove ilustracije su samostalne, tu tekst prati njih. Odnosno, kako kaže Lokotar "ilustracija je u Ćurinovom slučaju emancipirana od teksta, uz igru oblika i elemenata koji se savršeno spajaju poput likovnog kalambura. Uz to Ćurin je čovjek potpuno posvećen svom poslu, a za pravilno vrednovanje njegovog rada trebat će proći još barem deset godina."

Puno toga za reći, pogotovo o cenzuri, imao je Damir Pilić kojeg je novinarski put odveo od Slobodne Dalmacije do Feral Tribunea i natrag. Pilić kao deklarirani ljevičar sudjeluje u organizaciji FALIŠ-a te je tamo napravio intervju sa Zlatkom Dizdarevićem koji je prilično odjeknuo. Dizdarević je između ostalog ispričao kako je kao ambasador bio gost jordanskog kralja koji mu je pokazao ugovore prema kojima je američkim kompanijama u Libiji istjecala koncesija koju Gadafi nije imao namjeru produžiti te su Libiji ostali dužni 237 milijardi dolara koje nisu imali namjeru platiti. Zato je, a pod krinkom uvođenja demokracije, krenula američka intervencija u Libiji kojom je svrgnut Gadafi, dok nikakvog pomaka u poboljšanju ljudskih prava nakon toga nije bilo. Taj je pak intervju potaknuo Ivu Banca na komentar u kojem je smatrao opravdanim rušenje režima na Bliskom istoku dok ga ni najmanje nisu dirnula stradanja civila što je pak začudilo Pilića koji mu je odgovorio tekstom koji je Slobodna odbila objaviti.

Cenzura i domoljublje

To je bio tek prvi cenzurirani Pilićev članak. U drugom mu je na meti bio šef HDZ-a Tomislav Karamarko koji je baš tih dana predstavio program svoje stranke i najavio da želi da se mlade više uči domoljublju. Dogodilo se istovremeno da su objavljena istraživanja prema kojima više od polovice hrvatskih maturanata smatra da NDH nije bila zločinačka država, da su samo katolici dobri Hrvati i da je homoseksualnost bolest. Pilić se zapitao ako je sadašnje učenje domoljublja dovelo do ovih natpolovičnih postotaka, onda će Karamarkova inicijativa dovesti do toga da svi budu homofobi, tolerantni prema ustaškoj NDH i vjerski isključivi, zaključivši da to onda nije domoljublje nego fašizam. To se nije dopalo urednicima u Slobodnoj.

- Mediji se pripremaju za klimu koja će doći ako pobijedi HDZ, kazao je Pilić.

- A što ako HDZ ne dođe na vlast?, upitao je Imamović.

- Prešaltat će se, bez problema, ustvrdio je Pilić. (M. RADIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter