Enoteka: Veltlinac iz Wachaua


Grüner Veltliner meni je, osobno, jedna od omiljenih bijelih sorti, a dobra je situacija kad ti je u zgradi prvi susjed Austrijanac Felix iz Beča, pa sa njime, eto, možeš napraviti robnu razmjenu - istarska vina za austrijska. Nedavno mi je taj dragi susjed donio pošiljku vina, a među njima je i zeleni veltlinac obitelji Frischengruber iz malog mjesta Rührsdorf u Wachau. Uz susjedna vinogorja Kremstal i Kamptal, te sjeverni Burgenland, ova sorta vinove loze prisutna je još u susjednim zemljama Češkoj i Slovačkoj te sjeverozapadnoj Mađarskoj. No veltliner možemo pronaći i u novome svijetu, tako da ga ima u SAD-u i Australiji.

Georg Frischengruber je mladi vinar koji je diplomirao na  najjačem Austrijskom centru za vinogradarstvo i vinarstvo u Klosterneuburgu. Prošao je naukovanje u brojnim vinarijama u Austriji, Njemačkoj, Južnoj Africi i Novom Zelandu te sva ta stečena znanja implementira u obiteljskoj vinariji u selu Rührsdorf. Osim podruma, obitelj ima i mali restoran sa četiri sobe, pa ako Vas put nanese, nećete ostati ni gladni ni žedni.

Frischengruber  posjeduje 10 hektara vlastitog vinograda, a glavne sorte su graševina (welschriesling), gruner veltliner, muškat i zweigelt, a uzgajaju i marelice te od njih proizvode rakije. Jedan ugledni austrijski eno – gastro magazin nedavno je ovome vinu dao nagradu za najbolji veltliner u kategoriji Federspiel, te nagradu za najbolji omjer cijene i kvalitete među veltlinerima. Veltlinci se u Wachau, Kamptalu i Kremstalu dijele u tri kategorije: Steinfeder, Federspiel i Smaragd.

Dakle, danas kušamo ovaj Grunner Veltliner Federspiel. Vino ima lijepu zeleno žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i vrlo ugodan. Na nosu prvo dominira nota žute jabuke, a potom dolazi mango praćen s livadnim cvjetovima, pa čak i lagana nota mladoga luka. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, dok sa druge strane dominira ugodna svježina i sjajna mineralnost koja ide prema laganoj slanosti. Vino ima srednje tijelo, dobro je uravnoteženo i ima solidno izraženu intenzivnost okusa i dobru trajnost. Na after tasteu javlja mi se ponovno nota zrele jabuke, a vino je harmonično i jako fine kakvoće te spremno za ispijanje uz lagana riblja predjela. (E. PERDEC)

Ime vina: Grüner Veltliner Federspiel Steiger

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Weingartnerei Frischengruber

Lokacija: Rührsdorf/Wachau

Temperatura serviranja: 10 - 12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Carpaccio od hobotnice

Ocjena: 9,1/10

Čaša : Riedel Grüner Veltliner glass

Cijena(mpc): 70,00 kn (kod vinara)


Podijeli: Facebook Twiter